SECTION-5

GENERAL KNOWLEDGE OBJECTIVE QUESTIONS/MCQ
 
Q11. NASA-U.S. space agency, has launched a telescope named Kepler  to find        [UPPCS (Mains) 2008]

(A) Distant stars
(B) Distant planets
(C) Distant satellites
(D) Earth like Planets

Ans:(D) Earth like Planets

 

Q12. Who amongst the following was the Chairman of I.S.R.O. when INSAT-3B was launched?     [RAS/RTS (Pre) 2001]

(A) Anil Kakodkar
(B) Abdul Kalam
(C) K. Kasturirangan
(D) U.R. Rao

Ans:(C) K. Kasturirangan

 

Q13. In the context of space technology, what is ‘BHUVAN’?      [UP Lower Sub. (Pre) 2008]

(A) The name of the space vehicle proposed to be sent to the Moon to probe possible human habitation there
(B) A satellite launched by ISRO for promoting distant education in India
(C) A space telescope developed by India
(D) A geoportal of ISRO with 3-D imaging capabilities

Ans:(D) A geoportal of ISRO with 3-D imaging capabilities

 

Q14. Indian Satellite series which is being used for telecommunication system is
[Haryana PSC (Pre) 2016]

(A) Rohini
(B) I.R.S.
(C) CARTOSAT
(D) INSAT

Ans:(D) INSAT

 

Q15. Television transmission is an example of which of the following?     [Uttarakhand PCS (Pre) 2016]

(A) Simplex communication
(B) Half-duplex communication
(C) Full-duplex communication
(D) None of the above

Ans:(A) Simplex communication

 

Q16. India’s first remote sensing satellite (I.R.S.-IA) was launched from    [Sikkim PSC (Pre) 2019 UPPCS (Pre) 1994]

(A) Baikanour
(B) Cape Kennedy
(C) French Guana
(D) Sriharikota

Ans:(A) Baikanour

 

Q17. The Indian GSAT-7 satellite is exclusively meant for     [RAS/RTS (Pre) 2013]

(A) Weather forecast
(B) Military communication
(C) Mars mission
(D) Special coverage of Moon

Ans:(B) Military communication

 

Q18. India’s advanced communication satellite GSAT-8 was launched on May 21, 2011 from      [UPPCS (Mains) 2010]

(A) Hassan
(B) Kourou
(C) Sriharikota
(D) Thiruvananthapuram

Ans:(B) Kourou

 

Q19. Which one of the following is a spacecraft?     [IAS (Pre) 2008]

(A) Apophis
(B) Cassini
(C) Spitzer
(D) Tech Sar

Ans:(B) Cassini

 

Q20. What is the name of the world’s first private flight plan to go on the Moon?   [Jharkhand PCS (Pre) 2016]

(A) Moon Express
(B) Moon Flight
(C) Chandrayaan
(D) Moon Mail

Ans:(A) Moon Express

1      2      3      4      5      6            

 

Next Page

Back

DEAR READERS IF YOU FIND ANY ERROR/TYPING MISTAKE PLEASE LET ME KNOW IN THE COMMENT SECTIONS OR E-MAIL: [email protected]

Read More Sections of General Knowledge Objective Questions

Each section contains maximum 80 Questions. To practice more questions visit other sections.
 

 General Knowledge Objective Questions – Section-1

 

General Knowledge Objective Questions – Section-2

 

General Knowledge Objective Questions – Section-3

 

General Knowledge Objective Questions – Section-4

 

General Knowledge Objective Questions – Section-5

 

General Knowledge Objective Questions – Section-6

 

 

Go to Home Page

 

Leave a Reply