SECTION-1

 

GENERAL KNOWLEDGE OBJECTIVE QUESTIONS/MCQ

 

Q31. Who among the following wrote the book ‘Bahubivah’?      [IAS (Pre) 2007]

(A) Raja Ram Mohan Roy
(B) Ishwar Chandra Vidyasagar
(C) Pandita Ramabai
(D) Rabindra Nath Tagore

Ans:(B) Ishwar Chandra Vidyasagar

 

Q32. The author of the novel ‘Chandrakanta’ is       [HP PSC (Pre) 2017]

(A) Bhartendu Harishchandra
(B) Premchand
(C) Rabindra Nath Tagore
(D) Devkinandan Khatri

Ans:(D) Devkinandan Khatri

 

Q33. The famous book, ‘Das Capital’ was written by      [Uttarakhand UDA/LDA (Pre) 2007]

(A) Amartya Sen
(B) Karl Marx
(C) Gandhiji
(D) Jawaharlal Nehru

Ans:(B) Karl Marx

 

Q34. Which one of the following was an emigre Communist journal of M.N. Roy?
 [Meghalaya (Pre) 2019]

(A) Kisan Sabha
(B) The Worker
(C) Vanguard
(D) Anushilan

Ans:(C) Vanguard

 

Q35. Which one of the following books is associated with the rise of the national movement in India?        [Arunachal Pradesh PSC (Pre) 2016 UPPCS (Mains) 2005]

 

(A) Gitanjali
(B) Anand Math
(C) Satyarth Prakash
(D) Gita Rahasya

Ans:(B) Anand Math

 

Q36. The novel ‘Durgesha Nandini’ is written by      [43rd BPSC (Pre) 1999]

(A) Rabindra Nath Tagore
(B) Taraknath Gangopadhyaya
(C) Swarna Kumari
(D) Bankim Chandra Chatterjee

Ans:(D) Bankim Chandra Chatterjee

 

Q37. The author of ‘Rajaniti Ratnakara’ is     [50th to 62nd BPSC (Pre) 2016]

(A) Chandesvara
(B) Vidyapati
(C) Jyotiresvara
(D) Haribrahmadeva

Ans:(A) Chandesvara

 

Q38. Which of the following books was known as ‘Bible of Bengali Patriotism’?
[Haryana PSC (Pre) 2017 UPPCS (Pre) 1995]

(A) Gitanjali
(B) Anand Math
(C) Devdas
(D) Gora

Ans:(B) Anand Math

 

Q39. The song of Vande Mataram which served as a great inspiration to the patriotic song of India in their freedom struggle is in book      [UPPCS (Mains) 2004 UP Lower Sub. (Spl)(Pre) 2003, 02]

(A) Anand Math
(B) Durgesha Nandini
(C) Meghanad-Vadh
(D) Virangana Kavya

Ans:(A) Anand Math

 

Q40. Who was the author of revolutionary creation ‘Chetavani Ra Chugatiya’?
[Kerala PSC (Pre) 2018]

(A) Shyamji Krishna Verma
(B) Damodar Das Rathi
(C) Kesari Singh Barahath
(D) Rao Gopal Singh

Ans:(C) Kesari Singh Barahath

 

1          3      4          6            

 

Next Page

Back

DEAR READERS IF YOU FIND ANY ERROR/TYPING MISTAKE PLEASE LET ME KNOW IN THE COMMENT SECTIONS OR E-MAIL: [email protected]

Read More Sections of General Knowledge Objective Questions

Each section contains maximum 80 Questions. To practice more questions visit other sections.
 

 General Knowledge Objective Questions – Section-1

 

General Knowledge Objective Questions – Section-2

 

General Knowledge Objective Questions – Section-3

 

General Knowledge Objective Questions – Section-4

 

General Knowledge Objective Questions – Section-5

 

General Knowledge Objective Questions – Section-6

 

 


Go to Home Page

Leave a Reply