SECTION-4

GENERAL KNOWLEDGE OBJECTIVE QUESTIONS/MCQ
 
Q71. Which one of the following is NASA’s last Space Shuttle?    [UP Lower (Pre) 2009]

(A) Atlantis
(B) Colombia
(C) Discovery
(D) Endeavor

Ans:(A) Atlantis

 

Q72. NASA’s ‘Cassini’ spacecraft is on mission for which planet?      [Uttarakhand PCS (Pre) 2016]

(A) Jupiter
(B) Mars
(C) Saturn
(D) Venus

Ans:(C) Saturn

 

Q73. Tim Peake is known as which of the following?     [UP Lower Sub. (Pre) 2015]

(A) Writer
(B) Physicist
(C) Astronaut
(D) Politician

Ans:(C) Astronaut

 

Q74. Kalpana-I is the new name given to one of the following.     [UPPCS (Mains) 2004]

(A) Insat-1A
(B) Metsat
(C) Insat-2B
(D) Agni-III

Ans:(B) Metsat

 

Q75. Which one of the following satellites was successfully launched by India on 29th September, 2012?     [UPPCS (Mains) 2012]

(A) GSAT-6
(B) GSAT-9
(C) GSAT-10
(D) GSAT-12

Ans:(C) GSAT-10

 

Q76. Electrically charged particles from space travelling at speeds of several hundred km/sec can severely harm living beings if they reach the surface of the Earth. What prevents them from reaching the surface of the Earth?
[Manipur PSC (Pre) 2019 IAS (Pre) 2012]

(A) The Earth’s magnetic field diverts them towards its poles
(B) Ozone layer around the Earth reflects them back to outer space
(C) Moisture in the upper layers of atmosphere prevents them from reaching the surface of the Earth
(D) None of the statement (A), (B) and (C) given above is correct

Ans:(A) The Earth’s magnetic field diverts them towards its poles

 

Q77. What is the geostatic position?     [UPPCS (Mains) 2005]

(A) When the Earth would stop moving around the Sun
(B) When an object lies in between the Moon and the Earth
(C) When the object moves around the Earth with the velocity commensurate with the velocity of the Earth such that it maintain a fixed position in relation to some place on the Earth
(D) When an object occupies a fixed distance from the Earth

Ans:(C) When the object moves around the Earth with the velocity commensurate with the velocity of the Earth such that it maintain a fixed position in relation to some place on the Earth

 

Q78. In which atmospheric layer, the communication satellites are located?     [Tripura PSC (Pre) 2018 UPPCS (Mains) 2004]

(A) Stratosphere
(B) Ionosphere
(C) Troposphere
(D) Exosphere

Ans:(D) Exosphere

 

Q79. A geostationary satellite has a period of    [UPPCS (Mains) 2010]

(A) 6 hours
(B) 12 hours
(C) 18 hours
(D) 24 hours

Ans:(D) 24 hours

 

Q80. The time period of revolution of a geostationary satellite is    [Maharashtra PSC (Pre) 2018  Uttarakhand PCS (Pre) 2016]

(A) 12 hrs
(B) 24 hrs
(C) 48 hrs
(D) 6 hrs

Ans:(B) 24 hrs

1          3      4      5      6      7      8    

 

Go to Section-5

Back

DEAR READERS IF YOU FIND ANY ERROR/TYPING MISTAKE PLEASE LET ME KNOW IN THE COMMENT SECTIONS OR E-MAIL: [email protected]

Read More Sections of General Knowledge Objective Questions

Each section contains maximum 80 Questions. To practice more questions visit other sections.
 

 General Knowledge Objective Questions – Section-1

 

General Knowledge Objective Questions – Section-2

 

General Knowledge Objective Questions – Section-3

 

General Knowledge Objective Questions – Section-4

 

General Knowledge Objective Questions – Section-5

 

General Knowledge Objective Questions – Section-6

 

 


 


Go to Home Page

 

Leave a Reply