SECTION-4

GENERAL KNOWLEDGE OBJECTIVE QUESTIONS/MCQ
 
Q61. Who is associated with the development of India’s Atomic Bomb?         [UP Lower Sub.     (Pre) 2004 UPPCS (Pre) 2002]

(A) A.P.J. Abdul Kalam
(B) Homi Bhabha
(C) Raja Ramanna
(D) Kastoorirangan

Ans:(C) Raja Ramanna

 

Q62. Who is not a Nobel Prize winner among the following scientists?   
[UPPCS (Mains) 2006]

(A) Har Govind Khurana
(B) C.V. Raman
(C) S. Chandrashekhar
(D) Jagdish Chandra Bose

Ans:(D) Jagdish Chandra Bose

 

Q63. An eminent Indian physicist Dr. C.V. Raman was given Nobel Prize for his work in the year       [Uttarakhand UDA/LDA (Pre) 2007]

(A) 1925
(B) 1930
(C) 1935
(D) None of these

Ans:(B) 1930

 

Q64. Har Govind Khorana is credited for the discovery of        [39th BPSC (Pre) 1994]

(A) Synthesis of Protein
(B) Synthesis of Gene
(C) Synthesis of Nitrogenous
(D) None of the above

Ans:(A) Synthesis of Protein

 

Q65. In laboratory, who did the synthesis of DNA?             [43rd BPSC (Pre) 1999]

(A) Miller
(B) Khorana
(C) D. Weris
(D) Kelvin

Ans:(B) Khorana

 

Q66. Aryabhatta was launched on     [MPPCS (Pre) 2008]

(A) 19th April, 1975
(B) 6th December, 1957
(C) 31st January, 1958
(D) 2nd October, 1980

Ans:(A) 19th April, 1975

 

Q67. INSAT-3C was launched from        [Meghalaya PSC (Pre) 2016 UP Lower Sub. (Pre) 2002]

(A) Hassan
(B) Kaurou
(C) Sriharikota
(D) Thumba

Ans:(B) Kaurou

 

Q68. The First Satellite of India sent to space, was        [UP Lower Sub. (Pre) 2009 MPPCS (Pre) 1992 UPPCS (Mains) 2006]

(A) Bhaskar
(B) Rohini
(C) Aryabhatta
(D) Apple

Ans:(C) Aryabhatta

 

Q69. India entered space age by launching        [RAS/RTS (Pre) 2013]

(A) Bhaskara I
(B) Aryabhatta
(C) Apple
(D) Agni

Ans:(B) Aryabhatta

 

Q70. Which one of the following pairs is not correctly matched?       [IAS (Pre) 2007]

(A) Cosmic Background Explorer (COBE) – Satellite programme
(B) Falcon – Under-sea cable system
(C) Discovery – Space shuttle
(D) Atlantis – Space station

Ans:(D) Atlantis – Space station

1          3      4      5      6      7      8    

 

Next Page

Back

DEAR READERS IF YOU FIND ANY ERROR/TYPING MISTAKE PLEASE LET ME KNOW IN THE COMMENT SECTIONS OR E-MAIL: [email protected]

Read More Sections of General Knowledge Objective Questions

Each section contains maximum 80 Questions. To practice more questions visit other sections.
 

 General Knowledge Objective Questions – Section-1

 

General Knowledge Objective Questions – Section-2

 

General Knowledge Objective Questions – Section-3

 

General Knowledge Objective Questions – Section-4

 

General Knowledge Objective Questions – Section-5

 

General Knowledge Objective Questions – Section-6

 

 


 


Go to Home Page

 

Leave a Reply