SECTION-4

GENERAL KNOWLEDGE OBJECTIVE QUESTIONS/MCQ
 
Q51. Who was the inventor of Radar?     [Himachal Pradesh PSC (Pre) 2018 48th to 52nd BPSC (Pre) 2008]

(A) Robert Watson
(B) Fleming
(C) Bush Wall
(D) Austin

Ans:(A) Robert Watson

 

Q52. Alfred Nobel invented      [MPPCS (Pre) 1995]

(A) Microphone
(B) Typewriter
(C) Dynamite
(D) Gramophone

Ans:(C) Dynamite

 

Q53. Who discovered Television?      [MPPCS (Pre) 1995]

(A) Edison
(B) Galileo
(C) Baird
(D) Franklin

Ans:(C) Baird

 

Q54. With what invention is the name of J.L. Baird associated with?     
[MPPCS (Pre) 1998]

(A) Barometer
(B) Helicopter
(C) Television
(D) Telephone

Ans:(C) Television

 

Q55. Who among the following invented Lasers?       [Uttarakhand Lower Sub. (Pre) 2010 IAS (Pre) 2005]

(A) Theodore Maiman
(B) Denis Papin
(C) William Morton
(D) Francis Crick

Ans:(A) Theodore Maiman

 

Q56. Which one of the following pairs is not correctly matched?
[UPPCS (Pre) 2011]

(A) James Watt – Steam Engine
(B) A.G. Bell – Telephone
(C) J.L. Baird – Television
(D) J. Perkins – Penicillin

Ans:(D) J. Perkins – Penicillin

 

Q57. Who is the discoverer of Penicillin?      [MPPCS (Pre) 2010]

(A) Alexander Graham Bell
(B) Alexander Fleming
(C) Christopher Macdonald
(D) Albert Einstein

Ans:(B) Alexander Fleming

 

Q58. Alexander Fleming discovered       [Meghalaya PSC (Pre) 2016 MPPCS (Pre) 2015, 1998]

(A) Penicillin
(B) X-ray
(C) Streptomycin
(D) Telephone

Ans(A) Penicillin

 

Q59. Who among the following is the inventor of ‘X’ rays?       [Karnataka PSC (Pre) 2017 Uttarakhand UDA/LDA (Pre) 2003]

(A) Rutherford
(B) Roentgen
(C) Maxwell
(D) Torricelli

Ans:(B) Roentgen

 

Q60. Who among the following gave the term ‘Nanotechnology’ and when?         [Uttarakhand PCS (Pre) 2016]

(A) Richard Feynman – 1959
(B) Norio Taniguchi – 1974
(C) Eric Drexler – 1986
(D) Sumiolijima – 1991

Ans:(B) Norio Taniguchi – 1974

1          3      4      5      6      7      8    

 

Next Page

Back

DEAR READERS IF YOU FIND ANY ERROR/TYPING MISTAKE PLEASE LET ME KNOW IN THE COMMENT SECTIONS OR E-MAIL: [email protected]

Read More Sections of General Knowledge Objective Questions

Each section contains maximum 80 Questions. To practice more questions visit other sections.
 

 General Knowledge Objective Questions – Section-1

 

General Knowledge Objective Questions – Section-2

 

General Knowledge Objective Questions – Section-3

 

General Knowledge Objective Questions – Section-4

 

General Knowledge Objective Questions – Section-5

 

General Knowledge Objective Questions – Section-6

 

 


 


Go to Home Page

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *