SECTION-4

GENERAL KNOWLEDGE OBJECTIVE QUESTIONS/MCQ
 
Q41. The National Science Day is observed on February 28 every year to commemorate     [UPPCS (Pre) 2003, 1993, 1990 UP UDA/LDA (Pre) 2002]

(A) Raman-effect day
(B) The launch of the first artificial satellite Aryabhatta
(C) The successful launch of ASLV
(D) Homi J. Bhabha’s birthday

Ans:(A) Raman-effect day

 

Q42. The ‘National Science Day’ is observed on          [Uttarakhand PCS (Mains) 2006 UP Lower Sub. (Spl)(Pre) 2004, 02, 03]

(A) 28 January
(B) 28 February
(C) 28 March
(D) 28 April

Ans:(B) 28 February

 

Q43. The principle of Thermal Ionisation is an outstanding contribution of       [UPPCS (Mains) 2014]

(A) H.J. Bhabha
(B) M.N. Saha
(C) C.V. Raman
(D) J.C. Bose

Ans:(B) M.N. Saha

 

Q44. Whose birth centenary was celebrated in the year 1988?        [Andhra Pradesh PSC (Pre) 2016 UPPCS (Pre) 1991]

(A) Charles Darwin
(B) Einstein’s theory of relativity
(C) Mathematician Ramajunan
(D) C.V. Raman

Ans:(D) C.V. Raman

 

Q45. A recent movie titled The Man Who Knew Infinity is based on the biography of
[IAS (Pre) 2016]

(A) S. Ramanujan
(B) S. Chandrashekhar
(C) S.N. Bose
(D) C.V. Raman

Ans:(A) S. Ramanujan

 

Q46. Who among the following scientists propounded the New Theory of Relativity? [UPPCS (Mains) 2016]

(A) J.V. Narlikar
(B) M.M. Krishnan
(C) S. Chandrashekhar
(D) B.D. Nag Choudhary

Ans:(A) J.V. Narlikar

 

Q47. Who is called the Father of Atomic Energy in India?       [Uttarakhand UDA/LDA (Pre) 2007]

(A) Prof. Satish Dhawan
(B) Homi J. Bhabha
(C) Dr. K.S. Krishna
(D) None of the above

Ans:(B) Homi J. Bhabha

 

Q48. Homi Bhabha Award is given for special contribution in the field of
[UPPCS (Pre) 2012]

(A) Theoretical Physics
(B) Nuclear Energy
(C) Laser Physics
(D) Space Research

Ans:(B) Nuclear Energy

 

Q49. Stephen Hawking is a       [MPPCS (Pre) 2010]

(A) Pianist
(B) Guitarist
(C) Scientist
(D) American politician

Ans:(C) Scientist

 

Q50. Which one of the following scientists has carried out researches both in the field of Biology and Physics?         [UP Lower Sub. (Pre) 2008]

(A) Jagdish Chandra Bose
(B) Har Govind Khurana
(C) C.V. Raman
(D) Homi J. Bhabha

Ans:(A) Jagdish Chandra Bose

1          3      4      5      6      7      8    

 

Next Page

Back

DEAR READERS IF YOU FIND ANY ERROR/TYPING MISTAKE PLEASE LET ME KNOW IN THE COMMENT SECTIONS OR E-MAIL: [email protected]

Read More Sections of General Knowledge Objective Questions

Each section contains maximum 80 Questions. To practice more questions visit other sections.
 

 General Knowledge Objective Questions – Section-1

 

General Knowledge Objective Questions – Section-2

 

General Knowledge Objective Questions – Section-3

 

General Knowledge Objective Questions – Section-4

 

General Knowledge Objective Questions – Section-5

 

General Knowledge Objective Questions – Section-6

 

 


 


Go to Home Page

 

Leave a Reply