SECTION-4

GENERAL KNOWLEDGE OBJECTIVE QUESTIONS/MCQ
 
Q31. The principle of ‘Black hole’ was enunciated by      [UPPCS (Pre) 2011]

(A) C.V. Raman
(B) H.J. Bhabha
(C) S. Chandrashekhar
(D) H. Khurana

Ans:(C) S. Chandrashekhar

 

Q32. Scientist S. Chandrashekhar got Nobel Prize for which field?         [MPPCS (Pre) 1996]

(A) Astrophysics
(B) Micro-electronics in Satellites
(C) Super conductivity at low temperatures
(D) Studies of Core of the Sun

Ans:(A) Astrophysics

 

Q33. Who of the following scientists proved that the stars with mass less than 1.44 times the mass of the Sun end up as White Dwarfs when they die?      [IAS (Pre) 2009]

(A) Edwin Hubble
(B) S. Chandrashekhar
(C) Stephen Hawking
(D) Steven Weinberg

Ans:(B) S. Chandrashekhar

 

Q34. The photoelectric effect was discovered by      [UPPCS (Mains) 2003]

(A) Hertz
(B) Einstein
(C) Plank
(D) Bohr

Ans:(A) Hertz

 

Q35. Scientist Albert Einstein is famous for     [Tamil Nadu PSC (Pre) 2019 UPPCS (Pre) 2011, 2016 38th BPSC (Pre) 1992]

(A) The interpretation of atomic structure of hydrogen
(B) The photoelectric effect
(C) Planting first Nuclear Reactor
(D) The prediction of the existence of neutrons

Ans:(B) The photoelectric effect

 

Q36. In Einstein’s equation E = mc2, c denotes      [Manipur PSC (Pre) 2017 Uttarakhand PCS (Pre) 2007]

(A) Velocity of sound
(B) Speed of light
(C) Wavelength
(D) A constant

Ans:(B) Speed of light   
   

 

                                                                                                              
Q37. Albert Einstein was proficient in playing which musical instrument?         [Uttarakhand PCS (Pre) 2007]

(A) Guitar
(B) Flute
(C) Violin
(D) Sitar

Ans:(C) Violin

 

Q38. The fourth dimension in Physics was introduced by       [Uttarakhand PCS (Pre) 2007]

(A) Newton
(B) Einstein
(C) Galileo
(D) Neil Bohr

Ans:(B) Einstein

 

Q39. The Nobel Prize for deciphering the language of bee was awarded to    [IAS (Pre) 1995]

(A) H.G. Khurana
(B) K.V. Frisch
(C) Julian Huxley
(D) Dorothy Hodgkins

Ans:(B) K.V. Frisch

 

Q40. Sir C.V. Raman received Nobel Prize for Physics in the year      [Sikkim PSC (Pre) 2016 42nd BPSC (Pre) 1997]

(A) 1928
(B) 1930
(C) 1932
(D) 1950

Ans:(B) 1930

1          3      4      5      6      7      8    

 

Next Page

Back

DEAR READERS IF YOU FIND ANY ERROR/TYPING MISTAKE PLEASE LET ME KNOW IN THE COMMENT SECTIONS OR E-MAIL: [email protected]

Read More Sections of General Knowledge Objective Questions

Each section contains maximum 80 Questions. To practice more questions visit other sections.
 

 General Knowledge Objective Questions – Section-1

 

General Knowledge Objective Questions – Section-2

 

General Knowledge Objective Questions – Section-3

 

General Knowledge Objective Questions – Section-4

 

General Knowledge Objective Questions – Section-5

 

General Knowledge Objective Questions – Section-6

 

 


 


Go to Home Page

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *