SECTION-4

GENERAL KNOWLEDGE OBJECTIVE QUESTIONS/MCQ
 
Q21. The machine-Gun was invented by    [UPPCS (Mains) 2014]

(A) J.L. Beared
(B) G. Brousa
(C) Karl Benz
(D) James Puckle

Ans:(D) James Puckle

 

Q22. Who invented thermoscope, an early form of thermometer?      [MPPCS (Pre) 2010]

(A) Sir Christopher Wren
(B) Charles F. Richter
(C) Galileo
(D) Beno Gutenberg

Ans:(C) Galileo

 

Q23. Which is the biggest telescope of the world?      [UP UDA/LDA (Spl)(Pre) 2010]

(A) Galileo
(B) Ice Cube
(C) Discovery
(D) Challenger

Ans:(B) Ice Cube

 

Q24. Wilhelm Roentgen invented     [Tripura PSC (Pre) 2016 UPPCS (Pre) 2005]

(A) Radio
(B) X-Ray Machine
(C) Electric Bulb
(D) Electric Motor

Ans:(B) X-Ray Machine

 

Q25. Who among the following scientists shared the Nobel Prize in Physics with his son?     [IAS (Pre) 2008]

(A) Max Plank
(B) Albert Einstein
(C) William Henry Bragg
(D) Enrico Fermi

Ans:(C) William Henry Bragg

 

Q26. Who invented Steam Engine?      [Uttarakhand UDA/LDA (Pre) 2007]

(A) Robert Watson
(B) James Watt
(C) William Harvey
(D) None of the above

Ans:(B) James Watt

 

Q27. ‘Telephone’ was invented by     [MPPCS (Pre) 1995]

(A) Graham Bell
(B) Hoffman
(C) Wilson
(D) George Stephenson

Ans:(A) Graham Bell

 

Q28. Who discovered electric bulb?     [MPPCS (Pre) 2010]

(A) Thomas Edison
(B) Alexander Graham Bell
(C) William Cooke
(D) Terry Addison

Ans:(A) Thomas Edison

 

Q29. Gas engine was invented by     [UPPCS (Pre) 1995]

(A) Diesel
(B) Davy
(C) Daimler
(D) Charles

Ans:(C) Daimler

 

Q30. Who was the inventor of the fountain pen?     [MPPCS (Pre) 2005]

(A) Waterman
(B) Parker
(C) Chelpark
(D) Shaeffers

Ans:(A) Waterman

1          3      4      5      6      7      8    

 

Next Page

Back

DEAR READERS IF YOU FIND ANY ERROR/TYPING MISTAKE PLEASE LET ME KNOW IN THE COMMENT SECTIONS OR E-MAIL: [email protected]

Read More Sections of General Knowledge Objective Questions

Each section contains maximum 80 Questions. To practice more questions visit other sections.
 

 General Knowledge Objective Questions – Section-1

 

General Knowledge Objective Questions – Section-2

 

General Knowledge Objective Questions – Section-3

 

General Knowledge Objective Questions – Section-4

 

General Knowledge Objective Questions – Section-5

 

General Knowledge Objective Questions – Section-6

 

 


 


Go to Home Page

 

Leave a Reply