SECTION-4

GENERAL KNOWLEDGE OBJECTIVE QUESTIONS/MCQ
 
Q11. Which one of the following is an indigenously built light combat aircraft?    [UPPCS (Mains) 2013]

(A) Akash
(B) Tejas
(C) Vikrant
(D) Arjun

Ans:(B) Tejas

 

Q12. What is Tejas?      [MPPCS (Pre) 2010]

(A) First Indian made fighter plane
(B) Air-to-air missile
(C) Remote operated aircraft
(D) Fastest aeroplane

Ans:(A) First Indian made fighter plane

 

Q13. The first indigenous fighting plane of Indian Air Force is       [Chhattisgarh PCS (Pre) 2016]

(A) Tejas

(B) Vinashak
(C) Ojas
(D) Agni
z

Ans:(A) Tejas

 

Q14. Consider the following statements.
1. In the year 2006, India successfully tested a fullfledged cryogenic stage in rocketry.
2. After USA, Russia and China, India is the only country to have acquired the capability for use of cryogenic stage in rocketry.
Which of the statements given above is/are correct?      [IAS (Pre) 2007]

(A) Only 1
(B) Only 2
(C) Both 1 and 2
(D) Neither 1 nor 2

Ans:(A) Only 1

 

Q15. With reference to Agni-IV Missile, which of the following statements is/are correct?
1. It is a surface-to-surface missile.
2. It is fueled by liquid propellant only.
3. It can deliver one-tonne nuclear warheads about 7500 km away.
Select the correct answer using the code given below.        [Orissa PSC (Pre) 2018 IAS (Pre) 2014]

(A) Only 1
(B) Only 2 and 3
(C) Only 1 and 3
(D) 1, 2 and 3

Ans:(A) Only 1

 

Q16. In the context of Indian defence, consider the following statements.
1. The Shaurya missile flies with a speed of more than 8 Mach.
2. The range of Shaurya missile is more than 1600 km. Which of the statements given above is/are correct?     [Tamil Nadu PSC (Pre) 2017 IAS (Pre) 2009]

(A) Only 1
(B) Only 2
(C) Both 1 and 2
(D) Neither 1 nor 2

Ans:(D) Neither 1 nor 2

 

Q17. Consider the following in respect of Indian Ocean Naval Symposium (IONS).
1. Inaugural IONS was held in India in 2015 under the chairmanship of the Indian Navy.
2. IONS is a voluntary initiative that seeks to increase maritime co-operation among navies of the littoral states of the Indian Ocean Region.
Which of the above statements is/ are correct?      [Mizoram PSC (Pre) 2019 IAS (Pre) 2017]

(A) Only 1
(B) Only 2
(C) Both 1 and 2
(D) Neither 1 nor 2

Ans:(B) Only 2

 

Q18 Consider the following statements.
1. In November, 2006, DRDO successfully conducted the interception test using a Prithvi-II missile.
2. Prithvi-II is a surface-to-surface missile and can be deployed to guard the metros against air attacks.
Which of the statements given above is/are correct?      [Punjab PSC (Pre) 2018 IAS (Pre) 2007]

(A) Only 1
(B) Only 2
(C) Both 1 and 2
(D) Neither 1 nor 2

Ans:(C) Both 1 and 2

 

Q19. Telescope was invented by       [UPPCS (Pre) 1994]

(A) Galileo
(B) Gutenberg
(C) Edison
(D) Graham Bell

Ans:(A) Galileo

 

Q20. The microscope is used for the study of      [MPPCS (Pre) 2015]

(A) Distant objects
(B) Nearby objects
(C) Small objects
(D) Micro and nearby objects

Ans:(D) Micro and nearby objects

1      2      3      4      5      6      7      8    

 

Next Page

Back

DEAR READERS IF YOU FIND ANY ERROR/TYPING MISTAKE PLEASE LET ME KNOW IN THE COMMENT SECTIONS OR E-MAIL: [email protected]

Read More Sections of General Knowledge Objective Questions

Each section contains maximum 80 Questions. To practice more questions visit other sections.
 

 General Knowledge Objective Questions – Section-1

 

General Knowledge Objective Questions – Section-2

 

General Knowledge Objective Questions – Section-3

 

General Knowledge Objective Questions – Section-4

 

General Knowledge Objective Questions – Section-5

 

General Knowledge Objective Questions – Section-6

 

 


Go to Home Page

 

Leave a Reply