SECTION-1

 

GENERAL KNOWLEDGE OBJECTIVE QUESTIONS/MCQ
 
Q21. Which of the following is not correctly matched?     [UPPCS (Pre) 2010]

(A) Larry Collins and Dominique Lapierre – Freedom at Midnight
(B) Durga Das – India from Curzon to Nehru and After
(C) K.K. Aziz – The Man Who Divided India
(D) Maulana Abul Kalam Azad – India Wins Freedom

Ans:(C) K.K. Aziz – The Man Who Divided India

 

Q22. The book ‘The Man Who Divided India’ was written by     [UPPCS (Pre) 2014]

(A) Maulana Abul Kalam Azad
(B) Dr. Rajendra Prasad
(C) Rafiq Zakaria
(D) Larry Collins and Dominque Lapierre

Ans:(C) Rafiq Zakaria

 

Q23. Which one of the following is correctly matched?       [UP Lower Sub.(Spl)(Pre) 2003 UP Lower Sub. (Pre) 2002]

(A) Valentine Chirol – Indian Struggle
(B) Rafiq Zakaria – The Man Who Divided India
(C) Subhash Chandra Bose – Indian Unrest
(D) V.D. Savarkar – Unhappy India

Ans:(B) Rafiq Zakaria – The Man Who Divided India

 

Q24. Who was the author of Indian Unrest?     [39th BPSC (Pre) 1994]

(A) Dadabhai Naoroji
(B) Annie Besant
(C) Lala Lajpat Rai
(D) Valentine Chirol

Ans:(D) Valentine Chirol

 

Q25. Who wrote the book ‘A Nation In The Making’?        [UP Lower Sub. (Pre) 2009]

(A) Raja Ram Mohan Roy
(B) Surendra Nath Bannerjee
(C) B.G. Tilak
(D) S.C. Bose

Ans:(B) Surendra Nath Bannerjee

 

Q26. Which one of the following pairs is not correctly matched?       [UPPCS (Mains) 2007]

(A) Jawaharlal Nehru – Hind Swaraj
(B) Maulana Abul Kalam Azad – India Wins Freedom
(C) Subhash Chandra Bose – Indian Struggle
(D) Lala Lajpat Rai – Unhappy India General Awareness

Ans:(A) Jawaharlal Nehru – Hind Swaraj

 

Q27. The book entitled ‘Indian Struggle’ on Indian National Movement was written by
[UPPCS (Pre) 2000, 07]

(A) Subhash Chandra Bose
(B) Pattabhi Sitaramaiyya
(C) Jawaharlal Nehru
(D) None of the above

Ans:(A) Subhash Chandra Bose

 

Q28. Which one of the following pairs is not correctly matched?      [UPRO/ARO (Pre) 2016]

(A) V.D. Savarakar – The Indian War of Independence
(B) R.C. Majumdar – The Sepoy Mutiny and Revolt of 1857
(C) Radha Kamal Mukherjee – Awadh in Revolt (1857-1858)
(D) S.B. Chaudhari – Civil Rebellions in the Indian Mutinies 1857-1859

Ans:(C) Radha Kamal Mukherjee – Awadh in Revolt (1857-1858)

 

Q29. Which one of the following is correctly matched?        [UPPCS (Pre) 2000]

(A) Ailan-i-Haq – Bipin Chandra Pal
(B) Al-Helal – Dr. Zaqir Hussain
(C) Tahzib-ul-Akhlaq – Sir Syed Ahmad
(D) Yugantar – Aurobindo Ghosh

Ans:(C) Tahzib-ul-Akhlaq – Sir Syed Ahmad

 

Q30. Which one of the following pairs is correctly matched?       [UPPCS (Mains) 2006]

(A) Subhash Chandra Bose – Towards Struggle
(B) Hugh Toye – Springing Tiger
(C) Louis Fischer – American witness to India’s Partition
(D) Abul Kalam Azad – India Divided

Ans:(B) Hugh Toye – Springing Tiger

 

1          3      4          6              

 

Next Page

Back

DEAR READERS IF YOU FIND ANY ERROR/TYPING MISTAKE PLEASE LET ME KNOW IN THE COMMENT SECTIONS OR E-MAIL: [email protected]

Read More Sections of General Knowledge Objective Questions

Each section contains maximum 80 Questions. To practice more questions visit other sections.
 

 General Knowledge Objective Questions – Section-1

 

General Knowledge Objective Questions – Section-2

 

General Knowledge Objective Questions – Section-3

 

General Knowledge Objective Questions – Section-4

 

General Knowledge Objective Questions – Section-5

 

General Knowledge Objective Questions – Section-6

 

 


Go to Home Page

Leave a Reply