SECTION-3

GENERAL KNOWLEDGE OBJECTIVE QUESTIONS/MCQ
 
Q71. Which one of the following facts about Agni-5 missile is not correct?
[UPPCS (Pre) 2015]

(A) It can be fired from any place
(B) It has a firing range of up to 5000 km
(C) It cannot be captured by Radar of enemies
(D) It is not exclusively indigenous

Ans:(D) It is not exclusively indigenous

 

Q72. ‘INDRA’ is     [Karnataka PSC (Pre) 2018 UP Lower Sub. (Pre) 2004, 2003]

(A) Missile
(B) Unmanned aircraft
(C) Radar
(D) Tank

Ans:(C) Radar

 

Q73. The name of successfully tested airto- air missile in Balasore, in May 2003.    [UP Lower Sub. (Pre) 2004]

(A) Astra
(B) Akash 
(D) Vajra

Ans:(A) Astra

 

Q74. Name the missile tested by Indian scientists and defence personnel on 27.1.96 at Chandipur.      [UP UDA/LDA(Pre) 2006 UPPCS (Pre) 1995]

(A) Prithvi-I
(B) Prithvi-II
(C) Akash
(D) PSLVD-2

Ans:(B) Prithvi-II

 

Q75. Which of the following fighter aircraft was flown by former President Abdul Kalam?      [RAS/RTS (Pre) 2007]

(A) F-16
(B) MI-30
(C) Jaguar
(D) Sukhoi-30 MKI

Ans:(D) Sukhoi-30 MKI

 

Q76. To whom America is put on hold for two years under missile technology control Regime       [Goa PSC (Pre) 2019 MPPCS (Pre) 1992]

(A) Indian Nuclear Organization
(B) Indian Space Research Organization
(C) Indian Ocean Development Institute
(D) Bhabha Atomic Research Centre

Ans:(B) Indian Space Research Organization

 

Q77. From the following options who is called the manufacturer of fully indigenous Indian missile programme?       [RAS/RTS (Pre) 1993]

(A) Dr. Raja Ramanna
(B) Dr. U.S. Rao
(C) Prof. M.G.K. Menon
(D) Dr. Abdul Kalam

Ans:(D) Dr. Abdul Kalam

 

Q78. ‘Shaurya’ which has been successfully tested by the Defence Research and Development Organization on November 12, 2008 is a       [UPPCS (Spl)(Pre) 2008]

(A) Surface to air ballistic missile
(B) Surface to water ballistic missile
(C) Surface-to-surface ballistic missile
(D) None of the above

Ans:(C) Surface-to-surface ballistic missile

 

Q79. Which one of the following statement is not correct about ‘Shaurya’?     [Mizoram PSC (Pre) 2019 UPPCS (Mains) 2011]

(A) It is a Hypersonic Missile
(B) It is a Surface-to-Surface Missile
(C) It was a Striking Range of 900 km
(D) It was successfully Test Fired on 24 September, 2011

Ans:(C) It was a Striking Range of 900 km

 

Q80. Tejas, developed with indigenous technologies is       [UPPCS (Mains) 2004]

(A) A submarine
(B) A medium-range missile
(C) A light-combat aircraft
(D) An aircraft carrier

Ans:(C) A light-combat aircraft

1      2      3      4          6          8    

 

Go to Section-4

Back

DEAR READERS IF YOU FIND ANY ERROR/TYPING MISTAKE PLEASE LET ME KNOW IN THE COMMENT SECTIONS OR E-MAIL: [email protected]

Read More Sections of General Knowledge Objective Questions

Each section contains maximum 80 Questions. To practice more questions visit other sections.
 

 General Knowledge Objective Questions – Section-1

 

General Knowledge Objective Questions – Section-2

 

General Knowledge Objective Questions – Section-3

 

General Knowledge Objective Questions – Section-4

 

General Knowledge Objective Questions – Section-5

 

General Knowledge Objective Questions – Section-6

 

 

 

 


Go to Home Page

Leave a Reply