SECTION-3

GENERAL KNOWLEDGE OBJECTIVE QUESTIONS/MCQ
 
Q61. Admiral Gorshkov       [UPPCS (Pre) 2012]

(A) Russian Navy Chief
(B) Naval aircraft carrier ship
(C) Air Force headquarter
(D) Naval Organization

Ans:(B) Naval aircraft carrier ship

 

Q62. On March, 2010 an offshore patrol vessel has been included into the coast Guard Group. It’s name is      [UP Lower Sub. (Pre) 2008]

(A) Eagle
(B) Vishwast
(C) Jatayu
(D) Ashwast

Ans:(B) Vishwast

 

Q63. INS-Deepak is India’s first indigenously built      [UPPCS (Mains) 2010]

(A) Fleet tanker
(B) Submarine
(C) Destroyer
(D) Rocket launcher

Ans:(A) Fleet tanker

 

Q64. Which one of the following is the best description of ‘INS Astradharini’? 
[IAS (Pre) 2016]

(A) Amphibious warfare ship
(B) Nuclear-powered submarine
(C) Torpedo launch and recovery vessel
(D) Nuclear-powered aircraft carrier

Ans:(C) Torpedo launch and recovery vessel

 

Q65. Which of the following countries has joined the Hague Code of Conduct (HCoC), a global initiative to prevent ballistic missile proliferation?
[Meghalaya PSC (Pre) 2018 60th to 62nd BPSC (Pre) 2016]

(A) Palestine
(B) Israel
(C) India
(D) Iran

Ans:(C) India

 

Q66. Missile ‘Brahmos’ was developed jointly by        [UPPCS (Mains) 2004 UPPCS (Pre) 2003]

(A) India and USA
(B) India and Russia
(C) India and Israel
(D) India and Great Britain

Ans:(B) India and Russia

 

Q67. Modern technology like Brahmos Supersonic missile by India is jointly developed by      [UP UDA/LDA (Pre) 2013]

(A) The United States of America
(B) Russia
(C) France
(D) Japan

Ans:(B) Russia

 

Q68. Brahmos is      [Uttarakhand UDA/LDA (Pre) 2003]

(A) An aircraft
(B) A computer virus
(C) A missile
(D) A submarine

Ans:(C) A missile

 

Q69. Which one of the following statements about Brahmos is not correct? 
[UPPCS (Mains) 2009 UPPCS (Spl)(Mains) 2008]

(A) It is a supersonic cruise missile
(B) It has been built in India in collaboration with Russia
(C) It was successfully test fired from Bay of Bengal 22 March, 2010
(D) Its flight range is 400 km

Ans:(D) Its flight range is 400 km

 

Q70. In March 2009, the ‘Brahmos Missile’ was tested at        [UPPCS (Mains) 2007]

(A) Pokharan
(B) Chandipur
(C) Cape Canaveral
(D) Sriharikota

Ans:(A) Pokharan

 

1      2      3      4          6      7      8    

 

Next Page

Back

DEAR READERS IF YOU FIND ANY ERROR/TYPING MISTAKE PLEASE LET ME KNOW IN THE COMMENT SECTIONS OR E-MAIL: [email protected]

Read More Sections of General Knowledge Objective Questions

Each section contains maximum 80 Questions. To practice more questions visit other sections.
 

 General Knowledge Objective Questions – Section-1

 

General Knowledge Objective Questions – Section-2

 

General Knowledge Objective Questions – Section-3

 

General Knowledge Objective Questions – Section-4

 

General Knowledge Objective Questions – Section-5

 

General Knowledge Objective Questions – Section-6

 

 

 

 


Go to Home Page 

Leave a Reply