SECTION-3

GENERAL KNOWLEDGE OBJECTIVE QUESTIONS/MCQ
 
Q51. The name of unmanned aircraft developed by Defence Research Organization (D.R.D.O.) is      [Jharkhand PCS (Pre) 2003]

(A) INS Virat
(B) Shalki
(C) Lakshya
(D) Shukoi

Ans:(C) Lakshya

 

Q52. Which one of the following statements is true about Technology device called ‘NETRA’?      [UPPCS (Mains) 2009]

(A) It is a device which permits a blind man to read
(B) It is a device which allows the army to undertake a right reconnaissance
(C) It is an unmanned aerial vehicle which can travel up to 300 metres high
(D) None of the above

Ans:(C) It is an unmanned aerial vehicle which can travel up to 300 metres high

 

Q53. Which of the following statements is not true with regard to the F-18 Super Hornet?        [UPPCS (Pre) 2002]

(A) It is fighter plane, which is built by U.S. aerospace company
(B) It can be used during both night and day
(C) Worldwide eight countries are using it in Air Force
(D) It is built with the help of HAL Boeing Company

Ans:(A) It is fighter plane, which is built by U.S. aerospace company

 

Q54. ‘Operation Shakti-98’ is the name       [UPPCS (Pre) 1999]

(A) Given to the nuclear test carried out a Pokharan in 1998
(B) Given to air exercises carried out by Indian Air Force SU30 planes
(C) Given to the pro-active programme of the Union Home Minister to contain terrorism in J&K
(D) Given to military action against terrorists in Tripura

Ans:(A) Given to the nuclear test carried out a Pokharan in 1998

 

Q55. What is SLINEX II?      [UPPCS (Mains) 2011]

(A) An atomic submarine
(B) Joint Naval Exercise Conducted by India and Sri Lanka
(C) A battleship indigenously built in India
(D) A most Modern Army Tank

Ans:(B) Joint Naval Exercise Conducted by India and Sri Lanka

 

Q56. What is ‘New START’ treaty?       [IAS (Pre) 2011]

(A) It is a bilateral strategic nuclear arms reduction treaty between the USA and the Russian Federation
(B) It is a multilateral energy security co-operation treaty among the members of the East Asia Summit
(C) It is a treaty between the  Russian Federation and the European Union for the energy security co-operation
(D) It is a multilateral co-operation treaty among the BRICS countries for the promotion of trade

Ans:(A) It is a bilateral strategic nuclear arms reduction treaty between the USA and the Russian Federation

 

Q57. What is Friendship-2016?      [Jharkhand PCS (Pre) 2016]

(A) The Joint military exercise by the soliders of Russia and Pakistan
(B) The Joint military exercise by the soldiers of America and India
(C) The Joint military exercise by the soldiers of India and Afghanistan
(D) The Joint military exercise by the soldiers of India and Kajhakhastan

Ans:(A) The Joint military exercise by the soliders of Russia and Pakistan

 

Q58. ‘Operation Pawan’ is connected with        [UPPCS (Pre) 1998]

(A) Establishing peace in Punjab
(B) Creating more air services in India
(C) Cleansing environmental pollutions in Indian cities
(D) Operation of IPKF in Jaffna of Sri Lanka

Ans:(D) Operation of IPKF in Jaffna of Sri Lanka

 

Q59. Which one of the following countries joined India and USA in the Malabar naval exercise held in July 2017?      [UPPCS (Pre) 2017]

(A) Japan
(B) South Korea
(C) France
(D) Philippines

Ans:(A) Japan

 

Q60. The 2016 joint military exercise ‘Maitree’ has been conducted between India and which of the following countries?          [Punjab PSC (Pre) 2019 60th to 62nd BPSC (Pre) 2016]

(A) Indonesia
(B) Thailand
(C) Malaysia
(D) Maldives

Ans:(B) Thailand

 

1      2      3      4          6          8    

 

Next Page

Back

DEAR READERS IF YOU FIND ANY ERROR/TYPING MISTAKE PLEASE LET ME KNOW IN THE COMMENT SECTIONS OR E-MAIL: [email protected]

Read More Sections of General Knowledge Objective Questions

Each section contains maximum 80 Questions. To practice more questions visit other sections.
 

 General Knowledge Objective Questions – Section-1

 

General Knowledge Objective Questions – Section-2

 

General Knowledge Objective Questions – Section-3

 

General Knowledge Objective Questions – Section-4

 

General Knowledge Objective Questions – Section-5

 

General Knowledge Objective Questions – Section-6

 

 

 

 


Go to Home Page

Leave a Reply