SECTION-3

GENERAL KNOWLEDGE OBJECTIVE QUESTIONS/MCQ
 
Q41. In the context of Indian defence which one of the following statements is not correct?       [IAS (Pre) 2003]

(A) With the induction of Prithvi- II, the IAF is the only Air Force in the world with surface-tosurface ballistic missiles under its command
(B) Sukhoi-30 MKJ jet fighters can launch Air-to-Air and Air-to- Surface precision missiles
(C) Trishul is a supersonic Surface to Air missile with a range of 30 km
(D) The indigenously built INS Prabal can launch Surface-to- Surface missiles

Ans:(C) Trishul is a supersonic Surface to Air missile with a range of 30 km

 

Q42. C-130J Super Hercules is world’s most advanced air lifter being used by Indian Air Force. These air lifters (Aircraft) are made by        [RAS/RTS (Pre) 2013]

(A) Israel
(B) U.S.A.
(C) Russia
(D) France

Ans:(B) U.S.A.

 

Q43. Which of the following aircraft is an air-to-air refueller of the Indian Air Force? [RAS/RTS (Pre) 2016]

(A) Ilyushin II-76
(B) C-130 J Super Hercules
(C) C-17 Globemaster III
(D) Ilyushin II-78

Ans:(D) Ilyushin II-78

 

Q44. Which among the following is a nuclear-powered submarine of Indian Navy? [RAS/RTS (Pre) 2016]

(A) INS Shalki
(B) INS Sindhuvir
(C) INS Shishumar
(D) INS Chakra

Ans:(D) INS Chakra

 

Q45. Which of the following is a submarine of Indian Navy?       [MPPCS (Pre) 2016]

(A) INS Virat
(B) INS Sindhurakshak
(C) INS Rajali
(D) INS Vikrant

Ans:(B) INS Sindhurakshak

 

Q46. India’s first armed nuclear submarine is       [Jharkhand PCS (Pre) 2016]

(A) INS Tihayu
(B) INS Virat
(C) INS Arihant
(D) INS Astradharini

Ans:(C) INS Arihant

 

Q47. The effective range of Angi-I missile test fired in July 2004, is      [UPPCS (Mains) 2003]

(A) Above 700 km but less than 2000 km
(B) 300 km
(C) 400 km
(D) 2500 km

Ans:(A) Above 700 km but less than 2000 km

 

Q48. An indigenously manufactured missile with a range of 700 km was successfully tested by India in March, 2010. How is the known?         [UPPCS (Spl)(Mains) 2008]

(A) Prithvi-I
(B) Prithvi-II
(C) Agni-I
(D) Agni-II

Ans:(C) Agni-I

 

Q49. What is the range of ‘Dhanush’ missile tested successfully by India in March, 2010?       [UPPCS (Spl)(Mains) 2008]

(A) 250 km
(B) 300 km
(C) 350 km
(D) 400 km

Ans:(C) 350 km

 

Q50. The ICBM developed by India, with a strike range of more than 2000 km, is given the name     [UPPCS (Mains) 2011, 2006]

(A) Prithvi
(B) Trishul
(C) Akash
(D) Agni-II

Ans:(D) Agni-II

 

1      2      3      4      5      6          8      

 

Next Page

Back

DEAR READERS IF YOU FIND ANY ERROR/TYPING MISTAKE PLEASE LET ME KNOW IN THE COMMENT SECTIONS OR E-MAIL: [email protected]

Read More Sections of General Knowledge Objective Questions

Each section contains maximum 80 Questions. To practice more questions visit other sections.
 

 General Knowledge Objective Questions – Section-1

 

General Knowledge Objective Questions – Section-2

 

General Knowledge Objective Questions – Section-3

 

General Knowledge Objective Questions – Section-4

 

General Knowledge Objective Questions – Section-5

 

General Knowledge Objective Questions – Section-6

 

 

 

 


Go to Home Page

Leave a Reply