SECTION-3

GENERAL KNOWLEDGE OBJECTIVE QUESTIONS/MCQ
 
Q31. Which one of the following is named ‘Hansa-2’?     [UPPCS (Pre) 1996]

(A) A Satellite
(B) A Trainer Aircraft
(C) A Submarine
(D) Surface-to-Surface Missile

Ans:(B) A Trainer Aircraft

 

Q32. Which one of the following pair is not correctly matched?        [Arunachal Pradesh PSC (Pre) 2019 IAS (Pre) 2005]

(A) Arjun – Indigenously produced Main Battle Tank (MBT)
(B) Phalcon – Cruise missile supplied by Russia to India
(C) Saras – Indigenously developed civilian passenger Aircraft
(D) Operation Seabird – New Indian naval base at Karwar

Ans:(B) Phalcon – Cruise missile supplied by Russia to India

 

Q33. From which country of the world will Indian obtain ‘Phalcon Radar’ system?
[UPPCS (Mains) 2004]

(A) United States of America
(B) Israel
(C) France
(D) Russia

Ans:(B) Israel

 

Q34. From which one of the following did India buy the Barak anti-missile defence system?     [IAS (Pre) 2008]

(A) Israel
(B) France
(C) Russia
(D) USA

Ans:(A) Israel

 

Q35. Barak-8 Missile (next generation) has been developed by India in collaboration with which of the following countries?       [Andhra Pradesh PSC (Pre) 2018 UPPCS (Pre) 2016]

(A) Russia
(B) U.S.A.
(C) Israel
(D) France

Ans:(A) Israel

 

Q36. With the co-operation of which one of the following countries, a pilotless helicopter is being developed for Indian Navy?       [UPPCS (Mains) 2008]

(A) China
(B) France
(C) Israel
(D) U.S.A.

Ans:(C) Israel

 

Q37. Which of the following is a modern tank?         [IAS (Pre) 1996]

(A) Bhim
(B) Akash
(C) Arjun
(D) Prithvi

Ans:(C) Arjun

 

Q38. The first indigenously assembled T-90 S battle tank has been named
[Uttarakhand PCS (Mains) 2002]

(A) Arjun
(B) Bhima
(C) Bhishma
(D) Tarang

Ans:(C) Bhishma

 

Q39. Agni-II missile was launched from        [UPPCS (Mains) 2004]

(A) Sriharikota
(B) Chandipur
(C) Thumba
(D) Pokharan

Ans:(B) Chandipur

 

Q40. The approx. range of AGNI-II missile is       [IAS (Pre) 2001]

(A) 500 km
(B) 2000 km
(C) 3500 km
(D) 5000 km

Ans:(B) 2000 km

 

1      2      3      4          6          8      

 

Next Page

Back

DEAR READERS IF YOU FIND ANY ERROR/TYPING MISTAKE PLEASE LET ME KNOW IN THE COMMENT SECTIONS OR E-MAIL: [email protected]

Read More Sections of General Knowledge Objective Questions

Each section contains maximum 80 Questions. To practice more questions visit other sections.
 

 General Knowledge Objective Questions – Section-1

 

General Knowledge Objective Questions – Section-2

 

General Knowledge Objective Questions – Section-3

 

General Knowledge Objective Questions – Section-4

 

General Knowledge Objective Questions – Section-5

 

General Knowledge Objective Questions – Section-6

 

 

 

 


Go to Home Page

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *