SECTION-3

GENERAL KNOWLEDGE OBJECTIVE QUESTIONS/MCQ
 
Q21. India’s Antitank missile is       [MPPCS (Pre) 1991, 1990]

(A) Nag
(B) Agni
(C) Vajra
(D) Akash

Ans:(A) Nag

 

Q22. India’s surface to air missile is       [RAS/RTS (Pre) 2013]

(A) Agni
(B) Nag
(C) Trishul
(D) Prithvi

Ans:(C) Trishul

 

Q23. Which of the following is not a missile?        [MPPCS (Pre) 1996]

(A) Agni
(B) Akash
(C) Pinaka
(D) Nag

Ans:(C) Pinaka

 

Q24. Which one of the following statements is not correct about Astra missile?
[UPPCS (Mains) 2010]

(A) It is an air-to-air ballistic missile
(B) It has been indigenously built by the DRDO
(C) It was successfully test-fired on 20 May, 2011 from Chandipur
(D) It has the capacity to destroy the enemy plane up to a distance of 90 km

Ans:(D) It has the capacity to destroy the enemy plane up to a distance of 90 km

 

Q25. Missile ‘Astra’ is a        [UPPCS (Pre) 2011]

(A) Land-to-land missile
(B) Land to air missile
(C) Air-to-air missile
(D) Water to land missile

Ans:(C) Air-to-air missile

 

Q26. Which missile programme has been shelved by the DRDO?       [Chhattisgarh PCS (Pre) 2003]

(A) Nag
(B) Trishul
(C) Agni
(D) None of these

Ans:(B) Trishul

 

Q27. The short-range missile – TRISHUL, test fired from Chandipur is a       [Uttarakhand PCS (Mains) 2002]

(A) Subsonic missile
(B) Supersonic missile
(C) Hypersonic missile
(D) None of the above

Ans:(B) Supersonic missile

 

Q28. India’s short-range missile is        [UPPCS (Pre) 1996]

(A) Agni
(B) Arjun
(C) Nag
(D) Prithvi

Ans:(C) Nag

 

Q29. The name ‘Agni’ is related with       [42nd BPSC (Pre) 1997]

(A) A machine to fight with fire
(B) A warfare tank
(C) An aeroplane
(D) The missile prepared by India

Ans:(D) The missile prepared by India

 

Q30. Which one of the following statements is incorrect?           [UPPCS (Mains) 2004]

(A) INFACT-82 is Indian Naval Fast Attack Craft
(B) A virus cannot reduce environmental pollution
(C) Typha is a computer virus
(D) Brahmos is a supersonic cruise missile

Ans:(B) A virus cannot reduce environmental pollution

 

1      2      3      4          6          8    

 

Next Page

Back

DEAR READERS IF YOU FIND ANY ERROR/TYPING MISTAKE PLEASE LET ME KNOW IN THE COMMENT SECTIONS OR E-MAIL: [email protected]

Read More Sections of General Knowledge Objective Questions

Each section contains maximum 80 Questions. To practice more questions visit other sections.
 

 General Knowledge Objective Questions – Section-1

 

General Knowledge Objective Questions – Section-2

 

General Knowledge Objective Questions – Section-3

 

General Knowledge Objective Questions – Section-4

 

General Knowledge Objective Questions – Section-5

 

General Knowledge Objective Questions – Section-6

 

 

 

 


Go to Home Page

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *