SECTION-3

GENERAL KNOWLEDGE OBJECTIVE QUESTIONS/MCQ
 
Q11. Who wrote the book entitled ‘Romancing with Life : An Autobiography’?      [Uttarakhand PCS (Pre) 2006]

(A) Devanand
(B) Kalpana Chawla
(C) Amitabh Bachchan
(D) Anupam Kher

Ans:(A) Devanand

 

Q12. Which one of the following pairs is correctly matched?       [UPPCS (Pre) 2015]

(A) W.C. Smith – The Muslims of British India
(B) Khalid B. Sayeed – Pakistan : The Formative Phase (1857-1948)
(C) Peter Hardy – Khilafat to Partition
(D) Moin Shakir – Modern Islam in India

Ans:(B) Khalid B. Sayeed – Pakistan : The Formative Phase (1857-1948)

 

Q13. Who has written the book ‘Heart of India’?      [UPPCS (Pre) 1996]

(A) Khushwant Singh
(B) Mark Tully
(C) R.K. Narayanan
(D) Anita Desai

Ans:(B) Mark Tully

 

Q14. The author of the book ‘Lajja’ is       [Uttarakhand UDA/LDA (Pre) 2007]

(A) Sheikh Mujibur Rehman
(B) Taslima Nasrin
(C) Kiran Bedi
(D) Arundhati Roy

Ans:(B) Taslima Nasrin

 

Q15. What is the name of the controversial novel written by  Taslima Nasrin?     [MPPCS (Pre) 2005]

(A) Tamas
(B) Water
(C) Lajja
(D) Fire

Ans:(C) Lajja

 

Q16. The Book ‘Nineteen Eighty Four’ is written by        [48th to 52nd BPSC (Pre) 2008]

(A) R.K. Narayanan
(B) Khushwant Singh
(C) George Orwell
(D) None of the above

Ans:(C) George Orwell

 

Q17. Who wrote the fiction ‘The God of Small Things’ in English?     [MPPCS (Pre) 2000]

(A) Shobha De
(B) R.K. Narayanan
(C) Mulkraj Anand
(D) Arundhati Roy

Ans:(D) Arundhati Roy

 

Q18. Who is the author of ‘Mrignayani’     [MPPCS (Pre) 2000]

(A) Vrindavan Lal Verma
(B) Acharya Chatursen
(C) Amritlal Nagar
(D) Bhagavati Charan Verma

Ans:(A) Vrindavan Lal Verma

 

Q19. Which of the following Hindi works was written first?     [UPRO/ARO (Mains) 2014]

(A) Indravati
(B) Padmavati
(C) Madhumalti
(D) Mrigavati

Ans:(D) Mrigavati

 

Q20. ‘India from Curzon to Nehru’ is the book of     [MPPCS (Pre) 1991]

(A) Kuldip Nayyar
(B) Durga Das
(C) Nirad C. Chaudhuri
(D) Jawaharlal Nehru

Ans:(B) Durga Das

 

1      2      3      4          6          8    

 

Next Page

Back

DEAR READERS IF YOU FIND ANY ERROR/TYPING MISTAKE PLEASE LET ME KNOW IN THE COMMENT SECTIONS OR E-MAIL: [email protected]

Read More Sections of General Knowledge Objective Questions

Each section contains maximum 80 Questions. To practice more questions visit other sections.
 

 General Knowledge Objective Questions – Section-1

 

General Knowledge Objective Questions – Section-2

 

General Knowledge Objective Questions – Section-3

 

General Knowledge Objective Questions – Section-4

 

General Knowledge Objective Questions – Section-5

 

General Knowledge Objective Questions – Section-6

 

 

 

 


Go to Home Page

Leave a Reply