SECTION-1

 

GENERAL KNOWLEDGE OBJECTIVE QUESTIONS/MCQ
 
Q11. The book ‘India Wins Freedom’ is the autobiography of   [UP UDA/LDA (Pre) 2013]

(A) Dr. Rajendra Prasad
(B) Jawaharlal Nehru
(C) Maulana Abul Kalam Azad
(D) Humayun Kabir

Ans:(C) Maulana Abul Kalam Azad

 

Q12. Who has written the book named ‘Gita Rahasya’?     [Goa (Pre) 2017 MPPCS (Pre) 2005]

(A) Mahatma Gandhi
(B) Bal Gangadhar Tilak
(C) Vinoba Bhave
(D) Gopal Krishna Gokhale

Ans:(B) Bal Gangadhar Tilak

 

Q13. Which one of the following pairs is correctly matched?    [UPPCS (Spl)(Mains) 2004]

(A) Abul Kalam Azad – Hind Swaraj
(B) Annie Besant – New India
(C) Bal Gangadhar Tilak – Common Weal
(D) Mahatma Gandhi – India Wins Freedom

Ans:(B) Annie Besant – New India

 

Q14. The memoirs entitled ‘Bapu : My Mother’ was written by   [UPPCS (Mains) 2013]

(A) B.R. Nanda
(B) Rajkumari Amrita Kaur
(C) Mahadev Desai
(D) Manubehn

Ans:(D) Manubehn

 

Q15. Which one of the following books was written by Tilak?    [53rd to 55th BPSC (Pre) 2011]

(A) India in Transition
(B) Gita Rahasya
(C) Gokhale – My Political Guru
(D) Discovery of India

Ans:(B) Gita Rahasya

 

Q16. ‘Srimad Bhagavat Gita Rahasya’ was written by   [Uttarakhand Lower Sub. (Pre) 2010]

(A) Aurobindo Ghosh
(B) Bal Gangadhar Tilak
(C) Gopal Krishna Gokhale
(D) Mohandas Karamchand Gandhi

Ans:(B) Bal Gangadhar Tilak

 

Q17. Aurobindo Ghosh wrote      [UP Lower Sub.(Spl)(Pre) 2008]

(A) Extremist Movement
(B) Moderate Movement
(C) Kesari
(D) The Life Divine

Ans:(D) The Life Divine

 

Q18. Who was the first historian who wrote about ‘Feudalism’ in Rajasthan during the 19th Century?    [RAS/RTS (Pre) 2010]

(A) Col. James Tod
(B) Dr. L.P. Tessitori
(C) George Grearson
(D) John Thomas

Ans:(A) Col. James Tod

 

Q19. Which of the following is not correctly matched?    [Gujarat PSC (Pre) 2018]

(A) Unhappy India – Bal Gangadhar Tilak
(B) Durgesh Nandini – Bankim Chandra Chatterjee
(C) India Wins Freedom – Abul Kalam Azad
(D) Poverty and Un-British Rule in India – Dadabhai Naoroji

Ans:(A) Unhappy India – Bal Gangadhar Tilak

 

Q20. Who among the following is the author of ‘Poverty and Un-British Rule in India’?
[UPPCS (Mains) 2016]

(A) R.C. Dutt
(B) Henry Cotton
(C) Mahatma Gandhi
(D) Dadabhai Naoroji

Ans:(D) Dadabhai Naoroji

1      2      3      4          6            

 

Next Page

Back

DEAR READERS IF YOU FIND ANY ERROR/TYPING MISTAKE PLEASE LET ME KNOW IN THE COMMENT SECTIONS OR E-MAIL: [email protected]

Read More Sections of General Knowledge Objective Questions

Each section contains maximum 80 Questions. To practice more questions visit other sections.
 

 General Knowledge Objective Questions – Section-1

 

General Knowledge Objective Questions – Section-2

 

General Knowledge Objective Questions – Section-3

 

General Knowledge Objective Questions – Section-4

 

General Knowledge Objective Questions – Section-5

 

General Knowledge Objective Questions – Section-6

 

 


Go to Home Page

Leave a Reply