SECTION-2

GENERAL KNOWLEDGE OBJECTIVE QUESTIONS/MCQ
 
Q71. The book entitled ‘India from Curzon to Nehru and After’ is written by     [UP UDA/LDA (Spl)(Pre) 2010]

(A) Durga Das
(B) Web Miller
(C) Frank Moraes
(D) Louis Fischer

Ans:(A) Durga Das

 

Q72. Who has written ‘An Equal Music’?     [MPPCS (Spl)(Pre) 2004]

(A) Shobha De
(B) Vikram Seth
(C) Khushwant Singh
(D) Anita Desai

Ans:(B) Vikram Seth

 

Q73. The writer of ‘Bikhre Moti’ is   [MPPCS (Pre) 2015 MPPCS (Spl)(Pre) 2004]

(A) Muktibodh
(B) Agyeya
(C) Subhadra Kumari Chauhan
(D) Dinkar Sonwalkar

Ans:(C) Subhadra Kumari Chauhan

 

Q74. What is the name of the writer of ‘Naukar Ki Kameez’?      [MPPCS (Pre) 2004]

(A) Ashok Vajpayee
(B) Vinod Kumar Shukla
(C) Bhawani Prasad Mishra
(D) Prabhakar Shukla

Ans:(B) Vinod Kumar Shukla

 

Q75. Who was the writer of the novel ‘David Copperfield’?       [MPPCS (Pre) 2005]

(A) Thomas Hardy
(B) Charles Lamb
(C) Charles Dickens
(D) Thomas Mann

Ans:(C) Charles Dickens

 

Q76. The story of the book named ‘The Proudest Day’ is related to         [UPPCS (Pre) 2003, 01 UP UDA/LDA (Pre) 2002]

(A) The integration of the Indian States
(B) The independence of India
(C) The Pokhran nuclear explosion
(D) The formation of NDA Government in the centre

Ans:(B) The independence of India

 

Q77. Taslima Nasreen is not the author of         [UP Lower Sub. (Pre) 2002 UP Lower Sub. (Spl)(Pre) 2003]

(A) Lajja
(B) Utol Hawa Ki
(C) Amar Meye Bela
(D) Amar Sonar Bangla

Ans:(D) Amar Sonar Bangla

 

Q78. Who wrote the ‘Kamayani’?        [MPPCS (Pre) 2004]

(A) Jai Shankar Prasad
(B) Shamsher Bahadur Singh
(C) Girija Kumar Mathur
(D) Mahadevi Verma

Ans:(A) Jai Shankar Prasad

 

Q79. Who wrote the book ‘Geographical Factors in Indian History’?         [Uttarakhand Lower Sub. (Pre) 2010]

(A) K.M. Panikkar
(B) Toyanbee
(C) M.N. Srinivas
(D) Jamna Das

Ans:(A) K.M. Panikkar

 

Q80. Who wrote the book named ‘Baiga’?      [MPPCS (Pre) 1999]

(A) S.C. Roy
(B) D.N. Majumdar
(C) Verrier Elwin
(D) H. Rizle

Ans:(C) Verrier Elwin

 

    2      3      4      5      6      7      8    

 

Go to Section-3

Back

DEAR READERS IF YOU FIND ANY ERROR/TYPING MISTAKE PLEASE LET ME KNOW IN THE COMMENT SECTIONS OR E-MAIL: [email protected]

Read More Sections of General Knowledge Objective Questions

Each section contains maximum 80 Questions. To practice more questions visit other sections.
 

 General Knowledge Objective Questions – Section-1

 

General Knowledge Objective Questions – Section-2

 

General Knowledge Objective Questions – Section-3

 

General Knowledge Objective Questions – Section-4

 

General Knowledge Objective Questions – Section-5

 

General Knowledge Objective Questions – Section-6

 

 


Go to Home Page

 

 

 

Leave a Reply