SECTION-2

GENERAL KNOWLEDGE OBJECTIVE QUESTIONS/MCQ
 
Q51. Elizabeth Hawley is well-known for her writings relating to which one of the following?  [IAS (Pre) 2008]

(A) Historical monuments in India
(B) Regional dances in India
(C) Himalayan expeditions
(D) Wildlife in India

Ans:(C) Himalayan expeditions

 

Q52. Who is the author of ‘The Audacity of Hope’?    [Tripura PSC (Pre) 2018 Uttarakhand UDA/LDA (Mains) 2007]

(A) Al Gore
(B) Barack Obama
(C) Bill Clinton
(D) Hillary Clinton

Ans:(B) Barack Obama

 

Q53. Who authored the book ‘Politics in India’?     [UP UDA/LDA (Pre) 2013 UPRO/ARO (Pre) 2016]

(A) Bidyut Chakrabarty
(B) Rajni Kothari
(C) Romila Thapar
(D) A.K. Dubey

Ans:(B) Rajni Kothari

 

Q54. Who is the ghost writer of Parvez Musharraf’s biography ‘In the Line of Fire’?      [UPPCS (Pre) 2007]

(A) Humayun Gohar
(B) Hamidi Kashmiri
(C) Jabir Hussain
(D) None of the above

Ans:(A) Humayun Gohar

 

Q55. Who is the author of ‘Andhayug’?     [RAS/RTS (Pre) 2008]

(A) Ramdhari Singh ‘Dinkar’
(B) Mahaveer Prasad Diwedi
(C) Dharam Veer Bharti
(D) Mohan Rakesh

Ans:(C) Dharam Veer Bharti

 

Q56. Who amongst the following drafted the ‘Sarvodaya Plan’?     [MPPCS (Pre) 2013]

(A) M.N. Roy
(B) Jai Prakash Narayan
(C) Morarji Desai
(D) Shriman Narayan Aggarwal

Ans:(B) Jai Prakash Narayan

 

Q57. Author of the book ‘One-day Wonders’ is     [MPPCS (Pre) 2014]

(A) Ravi Shastri
(B) Sunil Gavaskar
(C) G. Vishwanath
(D) Dilip Vengasarkar

Ans:(B) Sunil Gavaskar

 

Q58. Which one of the following pairs (Author and Book) properly matched?       [Chhattisgarh PCS (Pre) 2008]

(A) Sunil Gavaskar – Cricket – My Style
(B) Hillary Clinton – Living History
(C) Dominique Lapierre – Myth of Mahatma
(D) Minoo Masani – The Struggle for Peace

Ans:(B) Hillary Clinton – Living History

 

Q59. Which of the following is India’s surface-to-surface defence missile?       [UPPCS (Pre) 1990]

(A) Nag
(B) Trishul
(C) Akash
(D) Prithvi

Ans:(D) Prithvi

 

Q60. Which one of the following is correctly matched?        [UP UDA/LDA (Pre) 2013 UPPCS (Pre) 2012]

(A) Trishul – Surface-to-surface missile
(B) Prithvi – Surface to air missile
(C) NAG – Anti-tank missile
(D) Pinaka – Light combat aircraft

Ans:(C) NAG – Anti-tank missile

    2      3      4      5      6      7      8    

 

Next Page

Back

DEAR READERS IF YOU FIND ANY ERROR/TYPING MISTAKE PLEASE LET ME KNOW IN THE COMMENT SECTIONS OR E-MAIL: [email protected]

Read More Sections of General Knowledge Objective Questions

Each section contains maximum 80 Questions. To practice more questions visit other sections.
 

 General Knowledge Objective Questions – Section-1

 

General Knowledge Objective Questions – Section-2

 

General Knowledge Objective Questions – Section-3

 

General Knowledge Objective Questions – Section-4

 

General Knowledge Objective Questions – Section-5

 

General Knowledge Objective Questions – Section-6

 

 


Go to Home Page

 

 

 

Leave a Reply