SECTION-2

GENERAL KNOWLEDGE OBJECTIVE QUESTIONS/MCQ
 
Q41. Which of the following novels is not written by Sharat Chandra?     [MPPCS (Pre) 1997]

(A) Charitraheen
(B) Rangbhumi
(C) Srikant
(D) Shesh Prashna

Ans:(B) Rangbhumi

 

Q42. What is the name of Khushwant Singh’s autobiography?   [UPPCS (Pre) 1995]

(A) The Last Moor Last Sigh
(B) Truth Love and a Little Malice
(C) The End Racism
(D) None of the above

Ans:(B) Truth Love and a Little Malice

 

Q43. Who is the author of the book ‘New Dimensions of India’s Foreign Policy’?   [IAS (Pre) 2003]

(A) A.B. Vajpayee
(B) Jaswant Singh
(C) P.C. Alexander
(D) Yashwant Sinha

Ans:(A) A.B. Vajpayee

 

Q44. The author of ‘Ignited Minds’ is   [Uttarakhand PCS (Pre) 2002 UP UDA/LDA (Pre) 2001]

(A) A.P.J. Abdul Kalam
(B) Balasaheb Thackeray
(C) Khushwant Singh
(D) Nayantara Sahgal

Ans:(A) A.P.J. Abdul Kalam

 

Q45. Who is the author of the book named ‘The Post-American World’?    [UPPCS (Spl)(Pre) 2008]

(A) Arun Shourie
(B) Barack Obama
(C) Fareed Zakaria
(D) Jagmohan

Ans:(C) Fareed Zakaria

 

Q46. Who wrote the book – The Story of The Integration of the Indian States?    [IAS (Pre) 2007]

(A) B.N. Rao
(B) C. Rajagopalachari
(C) Krishna Menon
(D) V.P. Menon

Ans:(D) V.P. Menon

 

Q47. Who of the following wrote the book named ‘Ayodhya December, 1992’?    [IAS (Pre) 2007]

(A) Chandra Shekhar
(B) P.V. Narasimha Rao
(C) Jaswant Singh
(D) Arun Shourie

Ans:(B) P.V. Narasimha Rao

 

Q48. The author of the book ‘World of All Human Rights : Soli J. Sorabjee A Festschriff’ is [MPPCS (Pre) 2013]

(A) Chetan Bhagat
(B) Vishnu Sahai
(C) R.N. Trivedi
(D) Arun Jaitely

Ans:(C) R.N. Trivedi

 

Q49. Who among the following translated the autobiography of Madam Curie in Hindi?
[IAS (Pre) 2008]

(A) Atal Bihari Vajpayee
(B) Lal Bahadur Shastri
(C) Chaudhary Charan Singh
(D) Gobind Ballabh Pant

Ans:(B) Lal Bahadur Shastriv

 

Q50. Who among the following wrote the poem, Subh-e-Azadi?    [IAS (Pre) 2008]

(A) Sahir Ludhiyanvi
(B) Faiz Ahmed Faiz
(C) Muhammad Iqbal
(D) Maulana Abul Kalam Azad

Ans:(B) Faiz Ahmed Faiz

 

    2      3      4      5      6      7      8    

 
Next Page

Back

DEAR READERS IF YOU FIND ANY ERROR/TYPING MISTAKE PLEASE LET ME KNOW IN THE COMMENT SECTIONS OR E-MAIL: [email protected]

Read More Sections of General Knowledge Objective Questions

Each section contains maximum 80 Questions. To practice more questions visit other sections.
 

 General Knowledge Objective Questions – Section-1

 

General Knowledge Objective Questions – Section-2

 

General Knowledge Objective Questions – Section-3

 

General Knowledge Objective Questions – Section-4

 

General Knowledge Objective Questions – Section-5

 

General Knowledge Objective Questions – Section-6

 

 


Go to Home Page

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *