SECTION-2

GENERAL KNOWLEDGE OBJECTIVE QUESTIONS/MCQ
 
Q31. Which one of the following pairs is not correctly matched?     [IAS (Pre) 2000]

(A) Baki Itihas – Badal Sarkar
(B) Sita – Vishnu Das Swayamvar Bhave
(C) Yayati – Girish Karnad
(D) Giddha – Jabbar Patel

Ans:(C) Yayati – Girish Karnad

 

Q32. The author of ‘Love and Longing in Bombay’ is    [RAS/RTS (Pre) 1999]

(A) Vikram Chandra
(B) Arundhati Roy
(C) Raj Kamal Jha
(D) Kiran Desai

Ans:(A) Vikram Chandra

 

Q33. ‘Godan’ and ‘Gaban’ are the works of the same author. What is his name?    [MPPCS (Pre) 1998]

(A) Rabindra Nath Thakur
(B) Munshi Premchand
(C) Kalidas
(D) Nirala

Ans:(B) Munshi Premchand

 

Q34. The author of ‘Nirmala’ is    [MPPCS (Pre) 1990]

(A) Jaishankar Prasad
(B) Munshi Premchand
(C) Maithili Sharan Gupta
(D) Mohan Rakesh

Ans:(B) Munshi Premchand

 

Q35. Which one of the following books is not written by Kalidas?    [MPPCS (Pre) 2017]

(A) Meghadutam
(B) Kumarasambhavam
(C) Uttararamacharitam
(D) Ritusamharam

Ans:(C) Uttararamacharitam

 

Q36. Soj-e-Vatan is the book written by    [Uttarakhand PCS (Pre) 2010]

(A) Mahadevi Verma
(B) Premchand
(C) Sumitra Nandan Pant
(D) Suryakant Tripathi ‘Nirala’

Ans:(B) Premchand

 

Q37. The author of ‘Malgudi Days’ is   [UPPCS (Pre) 1993]

(A) K. Abbas
(B) R.K. Narayan
(C) Laxman Seth
(D) Mulkraj Anand

Ans:(B) R.K. Narayan

 

Q38. Which of the following pair is correct?    [RAS/RTS (Pre) 1994]

(A) C. Rajagopalachari – India Wins Freedom
(B) Mani Shankar Aiyar – The Pakistan Papers
(C) Savita Pande – The Path to Power
(D) Margaret Thatcher – The Future of N.P.T.

Ans:(B) Mani Shankar Aiyar – The Pakistan Papers

 

Q39. The author of ‘The Golden Gate’ is    [MPPCS (Pre) 1990]

(A) Amitabh Ghosh
(B) Ernest Hemingway
(C) Sir Walter Scott
(D) Vikram Seth

Ans:(D) Vikram Seth

 

Q40. Who among the following Journalists has written his autobiography entitled the ‘Lucknow Boy’?    [UPPCS (Pre) 2012 UPRO/ARO (Pre) 2014]

(A) Vinod Mehta
(B) Alok Mehta
(C) Narendra Mohan
(D) Pritish Nandi

Ans:(A) Vinod Mehta

 

    2      3      4      5      6      7      8    

 

Next Page

Back

DEAR READERS IF YOU FIND ANY ERROR/TYPING MISTAKE PLEASE LET ME KNOW IN THE COMMENT SECTIONS OR E-MAIL: [email protected]

Read More Sections of General Knowledge Objective Questions

Each section contains maximum 80 Questions. To practice more questions visit other sections.
 

 General Knowledge Objective Questions – Section-1

 

General Knowledge Objective Questions – Section-2

 

General Knowledge Objective Questions – Section-3

 

General Knowledge Objective Questions – Section-4

 

General Knowledge Objective Questions – Section-5

 

General Knowledge Objective Questions – Section-6

 

 


Go to Home Page

 

 

 

Leave a Reply