SECTION-2

GENERAL KNOWLEDGE OBJECTIVE QUESTIONS/MCQ
 
Q21. The report ‘Journey through the Kingdom of Oudh in the year 1849- 50’ was written by [UPPCS (Mains) 2013]

(A) W.H. Sleeman
(B) Outram
(C) Bishop Heber
(D) None of the above

Ans:(A) W.H. Sleeman

 

Q22. ‘Indian War of Independence 1857’ is written by      [UP Lower Sub. (Pre) 2013 UPPCS (Mains) 2004]

(A) S.N. Sen
(B) R.C. Majumdar
(C) V.D. Savarkar
(D) S.B. Chaudhuri

Ans:(C) V.D. Savarkar

 

Q23. ‘The Roots of Ancient India’ was written by     [UPPCS (Pre) 2016]

(A) D.K. Chakravarti
(B) D.P. Agrawal
(C) W.A. Fairservis
(D) A. Ghosh

Ans:(C) W.A. Fairservis

 

Q24. The writer of the book ‘India’s Second Freedom’ is     [Uttarakhand PCS (Pre) 2010]

(A) Soli Sorabji
(B) Loknayak Jai Prakash Narayan
(C) Lal Krishna Advani
(D) M.G. Devasahayam

Ans:(D) M.G. Devasahayam

 

Q25. The author of the book entitled ‘Planning and the Poor’ is     [RAS/RTS (Pre) 1997]

(A) B.S. Minhas
(B) Gunnar Myrdal
(C) L.C. Jain
(D) L.K. Jha

Ans:(A) B.S. Minhas

 

Q26. Who among the following is the author of the book ‘The Problems of the Far East’?
[UPPCS (Pre) 2015]

(A) Lawrence
(B) Curzon
(C) Churchill
(D) Lytton

Ans:(B) Curzon

 

Q27. Who wrote ‘The Untold Story’?    [MPPCS (Pre) 1999]

(A) Brigadier Dalvi
(B) General Kaul
(C) Admiral Bhagwat
(D) Air Marshal Keelor

Ans:(B) General Kaul

 

Q28. The famous book ‘The Alphabet’ was written by    [UPPCS (Mains) 2009]

(A) Buhler
(B) David Diringer
(C) G.S. Ojha
(D) Sir William Jons

Ans:(B) David Diringer

 

Q29. The book ‘The Proudest Day’ was authored by    [UPPCS (Mains) 2009]

(A) Alok Bhalla
(B) Durga Das
(C) Chandra Kumar and Mohindra Puri
(D) Anthony Read and David Fisher

Ans:(D) Anthony Read and David Fisher

 

Q30. Whose autobiography is the book ‘My Music, My Life’?     [IAS (Pre) 2005]

(A) Pandit Shiv Kumar Sharma
(B) Ustad Amjad Ali Khan
(C) Pandit Ravi Shankar
(D) Ustad Zakir Hussain

Ans:(C) Pandit Ravi Shankar

    2      3      4      5      6      7      8    

 

Next Page

Back

DEAR READERS IF YOU FIND ANY ERROR/TYPING MISTAKE PLEASE LET ME KNOW IN THE COMMENT SECTIONS OR E-MAIL: [email protected]

Read More Sections of General Knowledge Objective Questions

Each section contains maximum 80 Questions. To practice more questions visit other sections.
 

 General Knowledge Objective Questions – Section-1

 

General Knowledge Objective Questions – Section-2

 

General Knowledge Objective Questions – Section-3

 

General Knowledge Objective Questions – Section-4

 

General Knowledge Objective Questions – Section-5

 

General Knowledge Objective Questions – Section-6

 

 


Go to Home Page

 

 

 

Leave a Reply