SECTION-2

GENERAL KNOWLEDGE OBJECTIVE QUESTIONS/MCQ
 
Q11. ‘Hindi Swaraj’ was written by Mahatma Gandhi in     [UPPCS (Mains) 2013]

(A) Hindi
(B) Gujarati
(C) English
(D) Urdu

Ans:(B) Gujarati

 

Q12. In which of the following year M.K. Gandhi wrote ‘Hind Swaraj’?    [UP Lower Sub. (Mains) 2013]

(A) 1908
(B) 1909
(C) 1910
(D) 1914

Ans:(B) 1909

 

Q13. The famous work of Bhartendu Harishchandra is   [Uttarakhand PCS (Mains) 2002]

(A) Mayanka Manjari
(B) Bharat Durdasha
(C) Nutan Brahmachari
(D) Chandra Kanta Santati

Ans:(B) Bharat Durdasha

 

Q14. Who wrote the play ‘Andher Nagari Chaupat Raja’?   [Uttarakhand PCS (Mains) 2006]

(A) Govardhan Ram M. Tripathi
(B) Munshi Premchand
(C) Fakir Mohan Senapati
(D) Bhartendu Harishchandra

Ans:(D) Bhartendu Harishchandra

 

Q15. Subramaniam Bharati was the poet of which language?    [MPPCS (Pre) 2005]

(A) Telugu
(B) Tamil
(C) Kannada
(D) Malayalam

Ans:(B) Tamil

 

Q16. Who is the author of ‘Bharat Bharati’?     [Uttarakhand UDA/LDA (Pre) 2007]

(A) Rabindra Nath Tagore
(B) Mulkraj Anand
(C) Maithili Sharan Gupta
(D) Bankim Chandra

Ans:(C) Maithili Sharan Gupta

 

Q17. Who among the following assumed title ‘Rashtrakavi’ for emphatical co-operation in Indian independence struggle by his literary creations?   [UP Lower Sub. (Pre) 2002 UPPCS (Pre) 1994]

(A) Maithili Sharan Gupta
(B) Jai Shankar Prasad
(C) Sumitra Nandan Pant
(D) Ramdhari Singh ‘Dinkar’

Ans:(A) Maithili Sharan Gupta

 

Q18. Which one of the following statements is not correct?    [IAS (Pre) 1999]

(A) ‘Neel Darpan’ was play based on the exploitation of the indigo farmers
(B) The author of the play ‘Ghashiram Kotwal’ is Vijay Tendulkar
(C) The play ‘Nawab’ by Nabin Chandra Das was based on the famine of Bengal
(D) Urdu theatre used to depend heavily on Parsi theatre

Ans:(C) The play ‘Nawab’ by Nabin Chandra Das was based on the famine of Bengal

 

Q19. The author of the book ‘Towards Struggle’ was    [UPPCS (Mains) 2003]

(A) Jawaharlal Nehru
(B) Ram Manohar Lohia
(C) Jai Prakash Narayan
(D) J.B. Kripalani

Ans:(C) Jai Prakash Narayan

 

Q20. Who wrote the book ‘Prison Diary’?   [MPPCS (Pre) 1990]

(A) Jai Prakash Narayan
(B) Munshi Premchand
(C) Morarji Desai
(D) Atal Bihari Vajpayee

Ans:(A) Jai Prakash Narayan

 

    2      3      4      5      6      7      8    

 

Next Page

Back

DEAR READERS IF YOU FIND ANY ERROR/TYPING MISTAKE PLEASE LET ME KNOW IN THE COMMENT SECTIONS OR E-MAIL: [email protected]

Read More Sections of General Knowledge Objective Questions

Each section contains maximum 80 Questions. To practice more questions visit other sections.
 

 General Knowledge Objective Questions – Section-1

 

General Knowledge Objective Questions – Section-2

 

General Knowledge Objective Questions – Section-3

 

General Knowledge Objective Questions – Section-4

 

General Knowledge Objective Questions – Section-5

 

General Knowledge Objective Questions – Section-6

 

 


Go to Home Page

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *