SECTION-6

 

Section-1   Section-2   Section-3

Section-4   Section-5   Section-6

 

GENERAL SCIENCE OBJECTIVE QUESTIONS/MCQ
 
Q1. Cellulose and starch both are made up of    [Uttarakhand PCS (Pre) 2016]

(A) (+) – glucose
(B) (–) – fructose
(C) Both (A) and (B)
(D) (+) – galactose

Ans:(A) (+) – glucose

 

Q2. The process by which blood ispurified in human body is called    [44th BPSC (Pre) 2000]

(A) Dialysis
(B) Haemolysis
(C) Osmosis
(D) Paralysis

Ans:(A) Dialysis

 

Q3. In human body most of the digestive process, takes place in     [UPPCS (Pre) 1991]

(A) Pancreas
(B) Large intestine
(C) Small intestine
(D) Stomach

Ans:(C) Small intestine

 

Q4. When kidneys fail to function, there is accumulation of    [Uttarakhand PCS (Pre) 2007]

(A) Fats in the body
(B) Proteins in the body
(C) Sugar in the blood
(D) Nitrogenous waste products in the blood

Ans:(D) Nitrogenous waste products in the blood

 

Q5. Which of the following is not the normal function of the human kidney?     [UPPCS (Pre) 2011]

(A) Regulation of water level in the blood
(B) Regulation of sugar level in the blood
(C) Filter out urea
(D) Secretion of several hormones

Ans:(B) Regulation of sugar level in the blood

 

Q6. The major chemical compound found in human kidney stones is    [IAS (Pre) 1998]

(A) Urea
(B) Calcium carbonate
(C) Calcium oxalate
(D) Calcium sulphate

Ans:(C) Calcium oxalate

 

Q7. What amongst the following is responsible for the formation of stone in the human kidney?     [UPPCS (Pre)(Re. Exam) 2015]

(A) Calcium acetate
(B) Calcium oxalate
(C) Sodium acetate
(D) Sodium benzoate

Ans:(B) Calcium oxalate

 

Q8. The stones present in the gall bladder affect the digestion of    [UPPCS (Pre) 2017]

(A) Protein
(B) Fat
(C) Carbohydrate
(D) Nucleic acid

Ans:(B) Fat

 

Q9. Enzyme is a    [Himachal Pradesh PSC (Pre) 2018 Uttarakhand PCS (Pre) 2010]

(A) Vitamin
(B) Bacterium
(C) Bio-catalyst
(D) Virus

Ans:(C) Bio-catalyst

 

Q10. Enzymes are basically      [UP Lower Sub. (Mains) 2013 UPPCS (Spl)(Mains) 2004 Uttarakhand PCS (Mains) 2002 Uttarakhand PCS (Pre) 2002 MPPCS (Pre) 1990 UPPCS (Pre) 1996]

(A) Fats
(B) Sugars
(C) Proteins
(D) Vitamins

Ans:(C) Proteins

1      2      3      4      5      6          8    

 

Next Page

DEAR READERS IF YOU FIND ANY ERROR/TYPING MISTAKE PLEASE LET ME KNOW IN THE COMMENT SECTIONS OR E-MAIL: [email protected]

Read More Sections of General Science Objective Questions

Each section contains maximum 80 Questions. To practice more questions visit other sections.
 

 General Science Objective Questions – Section-1

 

General Science Objective Questions – Section-2

 

General Science Objective Questions – Section-3

 

General Science Objective Questions – Section-4

 

General Science Objective Questions – Section-5

 

General Science Objective Questions – Section-6

 

 


Go to Home Page

Leave a Reply