SECTION-5

 

Section-1   Section-2   Section-3

Section-4   Section-5   Section-6

 

GENERAL SCIENCE OBJECTIVE QUESTIONS/MCQ
 
Q1. In all bio-compounds the most necessary fundamental element is      [UPPCS (Mains) 2015]

(A) Sulphur
(B) Carbon
(C) Oxygen
(D) Nitrogen

Ans:(B) Carbon

 

Q2. Which one of the following sets of elements was primarily responsible for the origin of life on the Earth?     [IAS (Pre) 2012]

(A) Hydrogen, Oxygen, Sodium
(B) Carbon, Hydrogen, Nitrogen
(C) Oxygen, Calcium, Phosphorus
(D) Carbon, Hydrogen, Potassium

Ans:(B) Carbon, Hydrogen, Nitrogen

 

Q3. Which one of the following is the correct sequential order in which these appeared under simulated primitive earth condition?     [IAS (Pre) 1994]

(A) Methane, Hydrogen, Cyanide, Nitrile, Amino Acid
(B) Hydrogen Cyanide, Methane, Nitrile, Amino Acid
(C) Amino Acid, Nitrile, Hydrogen Cyanide, Methane
(D) Nitrile, Amino Acid, Methane, Hydrogen Cyanide

Ans:(A) Methane, Hydrogen, Cyanide, Nitrile, Amino Acid

 

Q4. Which is the fundamental element of all organic compounds?     [56th to 59th BPSC (Pre) 2015 UP UDA/LDA (Pre) 2001]

(A) Nitrogen
(B) Oxygen
(C) Carbon
(D) Brimstone

Ans:(C) Carbon

 

Q5. Which one of the following is the correct sequence in increasing order of molecular weights of the hydrocarbons?      [IAS (Pre) 2001]

(A) Methane, Ethane, Propane and Butane
(B) Propane, Butane, Ethane and Methane
(C) Butane, Ethane, Propane and Methane
(D) Butane, Propane, Ethane and Methane

Ans:(A) Methane, Ethane, Propane and Butane

 

Q6. Which one of the following was used as a chemical weapon in the First World War?      [Himachal Pradesh PSC (Pre) 2019 IAS (Pre) 1997]

(A) Carbon monoxide
(B) Hydrogen cyanide
(C) Mustard gas
(D) Water gas

Ans:(C) Mustard gas

 

Q7. Mustard gas is used     [Karnataka PSC (Pre) 2017 UPPCS (Spl)(Mains) 2008]

(A) As a fuel gas
(B) In chemical warfare
(C) As a source of mustard oil
(D) As a deodorant

Ans:(B) In chemical warfare

 

Q8. Poisonous mustard gas is a      [Jharkhand PCS (Pre) 2016]

(A) Gas
(B) Liquid
(C) Solid
(D) None of these

Ans:(B) Liquid

 

Q9. Which of the following gases is used in cigarette lighters?      [56th to 59th BPSC (Pre) 2015]

(A) Butane
(B) Methane
(C) Propane
(D) Radon

Ans:(A) Butane

 

Q10. Leakage of which of the following gases had caused the Bhopal Gas Tragedy?   [Assam PSC (Pre) 2018 Uttarakhand PCS (Pre) 2012]

(A) Methyl isocyanate
(B) Carbon mono-oxide
(C) Nitric oxide
(D) Sulphur dioxide

Ans:(A) Methyl isocyanate

1      2      3      4      5      6      7        

 

Next Page

DEAR READERS IF YOU FIND ANY ERROR/TYPING MISTAKE PLEASE LET ME KNOW IN THE COMMENT SECTIONS OR E-MAIL: [email protected]

Read More Sections of General Science Objective Questions

Each section contains maximum 80 Questions. To practice more questions visit other sections.
 

 General Science Objective Questions – Section-1

 

General Science Objective Questions – Section-2

 

General Science Objective Questions – Section-3

 

General Science Objective Questions – Section-4

 

General Science Objective Questions – Section-5

 

General Science Objective Questions – Section-6

 

 


Go to Home Page

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *