Fundamental of Nursing MCQ are given below: 

 

 Fundamental of Nursing MCQ

Section-1    Section-2     Section-3   
Section-4   Section-5    Section-6   
Section-7   Section-8   Section-9    
Section-10    Section-11

 


Q1. Lipid profile does not include:

(a) HDL

(b) Total Cholestrol

(c) SGOT

(d) VLDL

Ans: (c) SGOT

 


Q2. Insertion of a needle into the pleural cavity is:

(a) Endoscopy

(b) Paracentesis

(c) Thoracentesis

(d) Evisceration

Ans: (c) Thoracentesis

 


Q3. Cell concentration techniques include all of the following except:

(a) Centrifugation

(b) Cytospin

(c) Cell block preparation

(d) Plasmapheresis

Ans: (d) Plasmapheresis

 


Q4. The normal adult intracranial pressure is:

(a) 0-15 mm Hg

(b) 60-70 mm Hg

(c) 80-100 mm Hg

(d) 20-40 mm Hg

Ans: (a) 0-15 mm Hg

 


Q5. Carotid pulse shuold be checked for:

(a) 15-20 seconds

(b) Less than 5 seconds

(c) 5-10 seconds

(d) 10-15 seconds

Ans: (c) 5-10 seconds

 


Q6. Rate of chest compression in one person CPR is:

(a) 150- 170/min 

(b)  120-140/ min 

(c)  60-70/min 

(d ) 80-100/ min 

Ans: (b)  120-140/ min

 


Q7. Local hot apication transfer heat from the body by :

(a) Radiation 

(b)  Evaporation 

(c)  Convection 

(d ) cunduction 

Ans:(d ) cunduction

 


Q8. Who invented thermometer :

(a) Celsius 

(b)  Galileo Galilee

(c)  Lord Kelvin 

(d ) Thomas J. Manning 

Ans:(b)  Galileo Galilee

 


Q9. Clay coloured stool is suggestive of : 

(a ) amoebic dysentery 

(b) Typhoid 

(c) Ulcerative colitus 

(d) Obstructive jaundice 

Ans:(d) Obstructive jaundice

 


Q10. Germ theory of disease was propounded by: 

(a) Darwin 

(b) Freud 

(c) Louis pasteur 

(d) Erikson

Ans:(c) Louis pasteur

 


 

1     2      3      4      5      6      7      8

 


Next Page

 

DEAR READERS IF YOU FIND ANY ERROR/TYPING MISTAKE PLEASE LET ME KNOW IN THE COMMENT SECTIONS OR E-MAIL: [email protected]

Read More Sections of Fundamentals of nursing Objective Questions


Each section contains maximum 80 Questions. To practice more questions visit other sections.

Fundamentals of nursing mcq
 

Section-1

Section-2
Section-3 Section-4
Section-5 Section-6
Section-7 Section-8
Section-9 Section-10
Section-11  

OTHER NURSING SUBJECTS MCQ

Fundamentals of Nursing MCQ

Community Health Nursing MCQ

Medical & Surgical Nursing MCQ

Psychiatric Nursing MCQ

Pharmacology MCQ

Obstetric and Gynecological Nursing MCQ

Pediatric Nursing MCQ
Anatomy and Physiology MCQ
Other Nursing Subjects

Nursing Administration and Management MCQ, Nursing Education MCQ, Nursing Research MCQ, Microbiology MCQ, Biochemistry & Nutrition MCQ, Introduction to Computer & Nursing Informactics MCQ

 


READ MORE MCQ OF:
Indian History Indian Polity
Indian Geography Indian Economy
General Science General knowledge

 

 

 

                                                                                                          

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *