fundamentals of computer mcq

SECTION-1


Fundamental of Computer MCQFundamental of Computer MCQ

 


Q71. The first transistorised experimental computer was demonstrated at the University of Massachusetts Institute of Technology in

a. 1940

b. 1930

c. 1956

d. 1960

 

Ans: c. 1956

 


Q72. In latest generation of computer, the instructions are executed

a. parallel

b. sequential
c. Both (a) and (b)

d. vertically

 

Ans: c. Both (a) and (b)

 


Q73. Pentium 4 computers is the example of ……… generation.

a. first

b. fifth
c. fourth

d. second

 

Ans: b. fifth

 


Q74. The main distinguishing feature of fifth generation digital computer will be

a. liberal and microprocessors
b. artificial intelligence
c. extremely low cost
d. versatility

 

Ans: b. artificial intelligence

 


Q75. When was the world’s first laptop computer introduced in the market and by whom?

a. 1980, Hewlett-Packard
b. 1981, Epson
c. 1982, Laplink travelling software Inc.
d. 1985, Tandy model-2000

 

SBI Clerk 2009

 

Ans: b. 1981, Epson

 


Q76. Portable computer also known as laptop computer weighing between 4 and 10 pounds is called

a. general-purpose application
b. internet
c. scanner
d. notebook computer

 

IBPS PO 2011

 

Ans: d. notebook computer

 


Q77. Which of the following is the smallest computer?

a. Notebook

b. Laptop
c. Desktop

d. Workstation

 

SBI Clerk 2011

 

Ans: a. Notebook

 


Q78. A ……… computer (also referred to as a laptop), is a small, lightweight personal computer that incorporates the screen, the keyboard, storage and processing components into a single portable unit.

a. notebook

b. journal
c. diary

d. briefcase

 

SBI PO 2010

 

Ans: a. notebook

 


Q79. Which of the following can be considered as portable computer?

a. Mini computer

b. Mainframe computer
c. Desktop

d. PDA

 

SBI Clerk 2012

 

Ans: d. PDA

 


Q80. A personal computer design to meet the computing needs of a(n)

a. individual

b. department
c. company

d. city

 

SBI Assoociates Clerk 2011

 

Ans: a. individual

 


 

1       2       3       4       5       6       7       8     

 


Back

Go To Section-2

DEAR READERS IF YOU FIND ANY ERROR/TYPING MISTAKE PLEASE LET ME KNOW IN THE COMMENT SECTION OR E-MAIL: [email protected]

fundamentals of computer mcq

Read More Sections of Fundamental of Computer

Each section contains maximum 80 Questions. To practice more questions visit other sections.

Fundamental of Computer Section-1 Fundamental of Computer Section-2
Fundamental of Computer Section-3 Fundamental of Computer Section-4
Fundamental of Computer Section-5 Fundamental of Computer Section-6
Fundamental of Computer Section-7 Fundamental of Computer Section-8
Fundamental of Computer Section-9 Fundamental of Computer Section-10
Fundamental of Computer Section-11 Fundamental of Computer Section-12

READ MORE MCQ OF:


Indian History Indian Polity
Indian Geography Indian Economy
General Science General knowledge

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *