SECTION-8

 

Fundamental of Computer MCQ


Q51. Software that defines a database, stores the data, supports a query language, produces reports, using data dictionary and creates data entry screens is a

a. data dictionary
b. Database Management System (DBMS)
c. decision support system
d. relational database

Ans: b. Database Management System (DBMS)

 

Q52. ………… is a set of program which is used to handle the database?

a. Hardware
b. Software
c. Data
d. Procedures

Ans: b. Software

 

Q53. In DBMS, data is stored in which manner?

a. Continuous manner
b. Centeralised manner
c. Repeated manner
d. Both (b) and (c)

Ans: b. Centeralised manner

 

Q54. What is/are the important criteria for designing database?

a. Meaningful grouping of attribute
b. No redundancy
c. No inapplicable attribute
d. All of the above

Ans: d. All of the above

 

Q55. ……… means that the data contained in a database is accurate, consistent and reliable.

a. Data redundancy
b. Data integrity
c. Data reliability
d. Data consistency
SBI PO 2008

Ans: b. Data integrity

Q56. Redundancy is dangerous as it is a potential threat to data

a. integrity
b. consistency
c. sufficiency
d. Both (a) and (c)
SBI PO 2008

Ans: b. consistency

 

Q57. The entity integrity rule requires that

a. all primary key entries are not unique
b. a part of the key may be rule
c. foreign key values do not reference primary key values
d. primary key should be unique and not null

Ans: d. primary key should be unique and not null

 

Q58. What are the ACID properties of Transactions?

a. Atomicity, Consistency, Isolation, Database
b. Atomicity, Consistency, Isolation, Durability
c. Atomicity, Consistency, Inconsistent, Durability
d. Automicity, Concurrency, Isolation, Durability

Ans: b. Atomicity, Consistency, Isolation, Durability

 

Q59. In DBMS, FD stands for

a. Facilitate Data
b. Functional Data
c. Facilitate Dependency
d. Functional Dependency

Ans: d. Functional Dependency

 

Q60. Data management is a discipline that focuses on

a. the management of end users
b. the storage and retrieval of file
c. the help items to be used by end users
d. the storage and retrieval of information

Ans: d. the storage and retrieval of information

 


 

1       2      3       4       5       6       7       8     

 


Next Page

Back

DEAR READERS IF YOU FIND ANY ERROR/TYPING MISTAKE PLEASE LET ME KNOW IN THE COMMENT SECTION OR E-MAIL: [email protected]

 
Read More Sections of Fundamental of Computer

Each section contains maximum 80 Questions. To practice more questions visit other sections.


READ MORE MCQ OF:


Indian History

Indian Polity

Indian Geography

Indian Economy

General Science

General knowledge


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *