Section-1   Section-2    Section-3    Section-4 

Section-5   Section-6   Section-7   Section-8 

Section-9   Section-10   Section-11  Section-12 

 

Fundamental of Computer MCQ


Q1. Which of the statements is false?
a. Flash memory is a kind of semiconductor based non-volatile, rewritable computer memory
b. Magnetic tapes are inexpensive, can store a large amount of data, are easy to transport, are slow access device and are suitable for backup storage
c. Byte is the smallest unit that is used to represent data in a computer
d. Cache, the fast memory, is placed between the CPU and the RAM

Ans: c. Byte is the smallest unit that is used to represent data in a computer

Q2. The data from the memory can be accessed in the following ways
I. Sequential, i.e., the locations in the memory are accessed in a predefined sequential order
II. Random, i.e., the locations in the memory can be accessed in any order regardless of the memory location that was accessed before
III. Direct, i.e., the data are accessed independently of the CPU Which of the following is incorrect statement?
a. Both I and II
b. Both II and III
c. I, II and III
d. None of these

Ans: d. None of these

Q2. PROM is a
a. PROM are manufactured blank and can be programmed at wafer
b. it’s content can be changed
c. it is also known as ‘one time programmable’ device
d. Both (a) and (c)

Ans: d. Both (a) and (c)

Q4. Pick out the correct statement about magnetic tapes.
a. They do not hold high data recording density
b. They are randomly accessed in nature
c. They have virtually unlimited storage capacity
d. They are flexible as compared to other media types

Ans: a. They do not hold high data recording density

Q5. Which of the following is/are not important aspect(s) of hard disks?
a. The performance of the hard disk is critical, when multitasking is exercised
b. A hard disk is considered the successful storage component by a long way
c. The whole disk mechanism and components are encased in a protective housing to prevent any dust particle
d. None of the above

Ans: d. None of the above

Q6. The term ‘data access time’ means
a. a register or storage location that forms the result of an arithmetic or logic operation
b. time taken by a computer or data storage device to respond to a user’s request for data
c. to locate the desired data
d. All of the above

Ans: b. time taken by a computer or data storage device to respond to a user’s request for data

Q7. What characteristic of Read Only Memory (ROM) makes it useful?
a. ROM information can be easily updated
b. Data in ROM is non-volatile that is it remains there even without electrical power
c. ROM provides very large amounts of inexpensive data storage
d. ROM chip are easily swapped between different brands of computer

Ans: b. Data in ROM is non-volatile that is it remains there even without electrical power

Q8. The best reason that a computer needs to have a hard disk is because a. it can then use the same programs as other computers
b. it would not work without one
c. it can store information, when it is switched off
d. it can store information, while it is working

Ans: c. it can store information, when it is switched off

Q9. What is the most common way to get a virus in your computer’s hard disk?
a. By installing games from their CD-ROMS
b. By uploading pictures from mobile phones to computer
c. By opening e-mails
d. By sending e-mails

Ans: c. By opening e-mails

Q10. How can the user determine, what programs are available on a computer?
a. Checking the hard disk properties
b. Viewing the installed programs during the booting process
c. Checking the control panel for a list of installed programs
d. Checking the existing files saved on the disk

SBI Clerk 2007

Ans: c. Checking the control panel for a list of installed programs

 

 


 

1       2       3       4       5       6       7       8     

 


Next Page

DEAR READERS IF YOU FIND ANY ERROR/TYPING MISTAKE PLEASE LET ME KNOW IN THE COMMENT SECTION OR E-MAIL: [email protected]

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *