fundamentals of computer mcq

SECTION-1


fundamentals of computer mcqFundamental of Computer MCQ

 


Q61. Advantage(s) of third generation language is/are

a. smaller in size

b. more reliable
c. used less energy

d. All of these

 

Ans: d. All of these

 

Q62. Large scale integration of chips was introduced in ……… generation of computers.

a. first

b. second
c. third

d. fourth

 

SBI Clerk 2011

 

Ans: d. fourth

 

Q63. Which of the following is fourth generation computers language?

a. Machine language

b. C-language
c. FORTRAN

d. SQL

 

Ans: d. SQL

 

Q64. In which generation, floppy disk was introduced?

a. First

b. Second

c. Third

d. Fourth

 

PNB Officer 2009

 

Ans: c. Third

 

Q65. Oracle was introduced in

a. first generation

b. second generation
c. third generation

d. fourth generation

 

Ans: d. fourth generation

 

Q66. The main characteristic of fourth generation was

a. transistor

b. VLSI
c. vacuum tubes

d. circuit

 

BANK Clerk 2008

 

Ans: b. VLSI

 

Q67. Which generation of computers is still under development?

a. Fourth generation
b. Fifth generation
c. Sixth generation
d. Third generation

 

Ans: b. Fifth generation

 

Q68. Fifth generation computers will use

a. Large Scale Integrated (LSI) circuits
b. Very Large Scale Integrated (VLSI) circuit
c. Very Very Large Scale Integrated (VVLSI) circuit
d. Ultra Large Scale Integrated (ULSI) circuit

 

Ans: d. Ultra Large Scale Integrated (ULSI) circuit

 

Q69. ‘Expert system’ is the characteristic of

a. first generation

b. second generation
c. third generation

d. fifth generation

 

Ans: d. fifth generation

 

Q70. Graphic and image recognition are features of ………generation of computer.

a. first

b. second
c. fourth

d. fifth

 

Ans: d. fifth

 


 

1       2       3       4       5       6       7       8     

 


Next Page

Back

DEAR READERS IF YOU FIND ANY ERROR/TYPING MISTAKE PLEASE LET ME KNOW IN THE COMMENT SECTION OR E-MAIL: [email protected]

fundamentals of computer mcq

Read More Sections of Fundamental of Computer

Each section contains maximum 80 Questions. To practice more questions visit other sections.


READ MORE MCQ OF:


Indian History Indian Polity
Indian Geography Indian Economy
General Science General knowledge

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *