SECTION-7

 

Fundamental of Computer MCQ


Q31. Floppy disk drives were first introduced by which of the following computer manufactures?
a. IBM
b. Sony
c. Panasonic
d. Compaq

Ans: a. IBM

Q32. The HD format of 3 1 2 inch floppy diskette is
a. 512 bytes per sector
b. 512 kilobytes per sector
c. 612 bytes per sector
d. 612 kilobytes per sector

Ans: a. 512 bytes per sector

Q33. What is the brand name of the popular floppy disk manufactured by Allied Electronics and Magnetic Ltd?
a. Dycill
b. Verbatim
c. Amkette
d. Maxells

UCO Bank 2010

Ans: c. Amkette

Q34. The normal speed of the motor in revolution per minute (rpm) used for a hard disk drive is
a. 1000–1200
b. 300–900
c. 5400–7200
d. 200–300

Ans: c. 5400–7200

Q35. All sectors on a floppy disk are bigger than tracks when,
a. always
b. only boot sector
c. only sectors on the periphery
d. None of the above

Ans: d. None of the above

Q36. A floppy disk can be made protected by
a. breaking the slider lever
b. shifting the slide lever away from the edge of the disk
c. shifting the slide lever towards the edge of the disk
d. All of the above

Ans: c. shifting the slide lever towards the edge of the disk

Q37. A beam of light used to record and retrieve data on optical disc is known as
a. polarised light
b. unpolarised concentric light
c. laser beam
d. coloured light

Ans: c. laser beam

Q38. CD-ROM is a
a. semiconductor memory
b. memory register
c. magnetic memory
d. None of these

Ans: d. None of these

Q39. CD-ROM stands for
a. Compactable Read Only Memory
b. Compact Data Read Only Memory
c. Compactable Disc Read Only Memory
d. Compact Disc Read Only Memory

Ans: d. Compact Disc Read Only Memory

Q40. Which technology is used in a CD-ROM
a. Optical
b. Mechanical
c. Electro-mechanical
d. Fiber optical

Ans: a. Optical

 

 


 

1       2       3       4       5       6       7       8     

 


Next Page

Back

DEAR READERS IF YOU FIND ANY ERROR/TYPING MISTAKE PLEASE LET ME KNOW IN THE COMMENT SECTION OR E-MAIL: [email protected]

 
Read More Sections of Fundamental of Computer

Each section contains maximum 80 Questions. To practice more questions visit other sections.
Fundamental of Computer Section-1 Fundamental of Computer Section-2
Fundamental of Computer Section-3 Fundamental of Computer Section-4
Fundamental of Computer Section-5 Fundamental of Computer Section-6
Fundamental of Computer Section-7 Fundamental of Computer Section-8
Fundamental of Computer Section-9 Fundamental of Computer Section-10
Fundamental of Computer Section-11 Fundamental of Computer Section-12

 

READ MORE MCQ OF: ( HINDI )
Indian History Indian Polity
Indian Geography Indian Economy
General Science General knowledge

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *