Section-1   Section-2    Section-3    Section-4 

Section-5   Section-6   Section-7   Section-8 

Section-9   Section-10   Section-11  Section-12 

 

Fundamental of Computer MCQ


Q1. Which of the following is the largest manufacture of hard disk drives?
a. IBM
b. Seagate
c. Microsoft
d. Acer

Ans: b. Seagate

Q2. The thick, rigid metal platters that are capable of storing retriving information at a high rate of speed are known as
a. hard disks
b. SAN
c. soft disks
d. flash memory

SBI Clerk 2014

Ans: a. hard disks

Q3. Hard disks and diskettes are
a. direct access storage devices
b. sequential access storage devices
c. rarely used with microcomputers
d. Both (a) and (c)

Allahabad Bank Clerk 2010

Ans: a. direct access storage devices

Q4. Hard disk is coated in both sides with
a. magnetic metallic oxide
b. optical metallic oxide
c. carbon layer
d. All of these

Ans: a. magnetic metallic oxide

Q5. Magnetic tape can serve as
a. secondary storage media
b. output media
c. input media
d. All of these

Ans: d. All of these

Q6. We can format the hard disk at the time of
a. RAM
b. DM and ADM
c. booting
d. disk reader

Ans: c. booting

Q7. Which of the following can hold maximum of 1.44 MB data?
a. Hard disk
b. CD-ROM
c. Floppy disk
d. DVD

Ans: c. Floppy disk

Q8. A winchester disk is a
a. disk stack
b. removable disk
c. flexible disk
d. All of these

Allahabad Bank Clerk 2010

Ans: a. disk stack

Q9. Which of the following memories contains a thin film of magnetic material sandwitched between two permanent bias magnets?
a. ROM
b. Magnetic disk
c. Core memory
d. Bubble memory

Ans: c. Core memory

Q10. In comparison to the internal (main) memory, tape or disk memory is
a. slower and more expensive
b. slower and less expensive
c. faster and more expensive
d. faster and less expensive

BOB Clerk 2008

Ans: b. slower and less expensive

 

 


 

1       2       3       4       5       6       7       8     

 


Next Page

DEAR READERS IF YOU FIND ANY ERROR/TYPING MISTAKE PLEASE LET ME KNOW IN THE COMMENT SECTION OR E-MAIL: [email protected]

 
Read More Sections of Fundamental of Computer

Each section contains maximum 80 Questions. To practice more questions visit other sections.
Fundamental of Computer Section-1 Fundamental of Computer Section-2
Fundamental of Computer Section-3 Fundamental of Computer Section-4
Fundamental of Computer Section-5 Fundamental of Computer Section-6
Fundamental of Computer Section-7 Fundamental of Computer Section-8
Fundamental of Computer Section-9 Fundamental of Computer Section-10
Fundamental of Computer Section-11 Fundamental of Computer Section-12

 

READ MORE MCQ OF: ( HINDI )
Indian History Indian Polity
Indian Geography Indian Economy
General Science General knowledge

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *