fundamentals of computer mcq

SECTION-1


Fundamental of Computer MCQFundamental of Computer MCQ

 


Q51. High level languages (like FORTRAN, COBOL etc) were used in ……… generation of computer.

a. first

b. third
c. fourth

d. fifth

 

Ans: b. third

 


Q52. Example(s) of second generation computer is/are

a. IBM-1401, 1620
b. NCR-395
c. ENIAC, EDVAC, UNIVAC
d. B-6500, IBM-350

 

Ans: a. IBM-1401, 1620

 


Q53. Which generation of computers is covered by the period 1965–71?

a. First

b. Second
c. Third

d. Fourth

 

Ans: c. Third

 


Q54. The IC chip used in computer, is generally madeup of which among the following?

 

a. Silicon

b. Cromium
c. Gold

d. Lead

 

Ans: a. Silicon

 


Q55. Silicon is a ……… material.

a. conductor

b. non conductor
c. semi conductor

c. Both (b) and (c)
d. None of these

 

BANK Clerk 2010

 

Ans: c. semi conductor

 


Q56. In which generation did multi-programming start?

a. First generation

b. Second generation
c. Third generation

d. Fourth generation

SBI Clerk 2010

 

Ans: c. Third generation

 


Q57. The world’s first microprocessor was introduced in

a. 1959

b. 1948
c. 1961

d. 1971

 

Ans: d. 1971

 


Q58. Time-sharing and online computation became possible in ……… generation of computer.

a. first

b. second
c. third

d. fourth

BANK PO 2008

 

Ans: c. third

 


Q59. Concept of cache memories was introduced in ………generation of computer.

a. second

b. third
c. fourth

d. fifth

Allahabad Bank Assistant 2011

 

Ans: b. third

 


Q60. FORTRAN is useful in which sector?

a. Scientific purpose

b. Business purpose
c. Sports

d. Office management

 

Ans: a. Scientific purpose

 


 

1       2       3       4       5       6       7       8     

 


Next Page

Back

DEAR READERS IF YOU FIND ANY ERROR/TYPING MISTAKE PLEASE LET ME KNOW IN THE COMMENT SECTION OR E-MAIL: [email protected]

fundamentals of computer mcq

Read More Sections of Fundamental of Computer

Each section contains maximum 80 Questions. To practice more questions visit other sections.


READ MORE MCQ OF:


Indian History Indian Polity
Indian Geography Indian Economy
General Science General knowledge

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *