Section-1   Section-2    Section-3    Section-4 

Section-5   Section-6   Section-7   Section-8 

Section-9   Section-10   Section-11  Section-12 

 

Fundamental of Computer MCQ


1. The input unit of a computer

a. feeds data to the CPU or memory              b. retrieves data from CPU

c. directs all other units                                   d. All of the above

SSC CHSL 2009

 

Ans. a. feeds data to the CPU or memory   

 


2. A device used to bring data into a computer is called

a. ALU                                                         b. input device

c. control unit                                              d. output device 

IBPS Clerk 2012

 

Ans.  b. input device  

 


3. Processing involves

a. inputting data into a computer system     b. transforming input into output

c. displaying output is a useful manner       d. providing relevant answer 

 

Ans. b. transforming input into output  

 


4. A computer can not perform which of the following functions?

a. Addition                                                 b. Subtraction

c. Bake a cake                                          d. Division 

SBI Clerk 2012

 

Ans. c. Bake a cake     

 


5. The basic operation(s) performed by a computer is/are

a. arithmetic operations                             b. logical operations

c. storage and retrieval                              d. All of these 

 

Ans.. All of these

 


6. The basic unit within a computer that capable of holding a single unit of data is

a. register                                                     b. ALU

c. control unit                                                d. store location

Ans. d. store location  

 


7. Part of the computer, where data and instructions are held is known as

a. register unit                                               b. accumulator

c. memory unit                                              d. CPU 

 

Ans. c. memory unit   

 


8. The hardware in which data may be stored for a computer system is called

a. registers                                                     b. bus

c. control unit                                                 d. memory 

IBPS PO 2012

 

Ans. d. memory   

 


9. The main circuit-board of the system unit is the

a. computer program                                      b. control unit

c. motherboard                                               d. RAM 

 

Ans. c. motherboard   

 


10. Motherboard is also known as

a. electronic board                                       b. Printed Circuit Board (PCB)

c. combined device board                           d. Both (a) and (c) 

UCO Bank PO 2011

 

Ans. b. Printed Circuit Board (PCB)

 


 

1       2       3       4       5       6       7       8     

 


Next Page

DEAR READERS IF YOU FIND ANY ERROR/TYPING MISTAKE PLEASE LET ME KNOW IN THE COMMENT SECTION OR E-MAIL: [email protected]

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *