fundamentals of computer mcq

SECTION-1


Fundamental of Computer MCQFundamental of Computer MCQ

 


Q41. What do you mean by Jacquard loom?

a. A bird found in Japan
b. A weaving machine used punched cards
c. The first computer controlled loom
d. A machine for writing match tables

 

SBI PO 2011

 

Ans: b. A weaving machine used punched cards

 


Q42. The process of textiles was simplified by

a. Pascal
b. Joseph Jacquard
c. Napier’s Bones
d. Charles Babbage

 

Ans: b. Joseph Jacquard

 

Q43. Who was the first computer programmer in the history of computer?

a. Augusta Ada Byron
b. Claude E Shanron
c. George Moore
d. Peter Norton

 

Ans: a. Augusta Ada Byron

 


Q44. Which was the computer conceived by Babbage?

a. Analytical engine
b. Arithmetic machine
c. Donald knuth
d. All of the above

SBI Clerk 2011

 

Ans: a. Analytical engine

 


Q45. Who is the father of punched card processing?

a. J Presper Eckert
b. Charles Babbage
c. Blaise Pascal
d. Dr Herman Hollerith

 

Ans: d. Dr Herman Hollerith

 


Q46. Punched card was introduced for

a. computer networking
b. data analysis
c. satellite communication
d. radio transmission

 

Ans: b. data analysis

 


Q47. The first electro-mechanical computer MARK-1 invented by

a. John W Mauchly
b. Atanasoff-Berry
c. Howard Aiken
d. Clifford Berry

 

Ans: c. Howard Aiken

 


Q48. The first machine to successfully perform a long services of arithmetic and logical operations was

a. EDSAC
b. UNIVAC-I
c. MARK-I
d. ENIAC

 

Ans: c. MARK-I

 


Q49. Which of the following computer system introduced the idea of binary calculation?

a. ABC computer
b. Colossus
c. ENIAC
d. EDSAC

 

Ans: a. ABC computer

 


Q50. Who was constructed the first Z-series calculator, featuring with memory and programmability?

a. George Stibitz
b. Wilhellm Schickard
c. Konard Zuse
d. Ryoichi Yazu

 

Ans: c. Konard Zuse

 


 

1       2       3       4       5       6       7       8     

 


Next Page

Back

DEAR READERS IF YOU FIND ANY ERROR/TYPING MISTAKE PLEASE LET ME KNOW IN THE COMMENT SECTION OR E-MAIL: [email protected]

fundamentals of computer mcq

Read More Sections of Fundamental of Computer

Each section contains maximum 80 Questions. To practice more questions visit other sections.


READ MORE MCQ OF:


Indian History Indian Polity
Indian Geography Indian Economy
General Science General knowledge

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *