SECTION-4

 

Fundamental of Computer MCQ


Q11. A digital computer did not score over an analog
computer in terms of
a. speed b. accuracy
c. reliability d. cost
e. None of these

 

Ans: b. accuracy

Q12. A computer that combines the characteristics of
analog and digital computer.
a. Hybrid computer b. Digital computer
c. Analog computer d. Super computer
e. None of these Allahabad Bank Clerk 2007

 

Ans: a. Hybrid computer

Q13. ……… are specially designed computer chips that reside
other devices, such as your car or your electronic
thermostat.
a. Servers b. Embedded computers
c. Robotic computers d. Mainframe
e. None of these Allahabad Bank PO 2008

 

Ans: b. Embedded computers

 

Q14. What is an embedded system?
a. A program that comes wrapped in a box
b. A program that is permanently part of a computer
c. A computer that is part of a large computer
d. A computer and software system that controls a
machine or appliance
e. None of the above IOB PO 2011

 

Ans: d. A computer and software system that controls a
machine or appliance

 

Q15. Which type of computer could be found in a digital
watch?
a. Mainframe b. Super computer
c. Embedded computer d. Notebook computer
e. None of these

 

Ans: c. Embedded computer

 

Q16. An example of an embedded system is
a. scientific calculator b. a machine tool
c. a CD-ROM d. a magnetic tape
e. None of these

 

Ans: a. scientific calculator 

 

Q17. What is the main barrier to the development of a
quantum computers?
a. Picking the colour of the casing
b. The difficulty of producing precision lasers
c. The prohibitively large amount of power required to start a
quantum computer
d. The problem of decoherence
e. None of the above SBI PO 2011

 

Ans: d. The problem of decoherence

 

Q18. Modern computers compared to earlier computers are
a. faster and larger
b. less reliable
c. larger and stronger
d. faster and smaller

 PNB Assistant 2009

 

Ans: d. faster and smaller

 

 

Q19. Which of the following computer has been devised to
perform specific work as directed?
a. Mainframe computer b. Special purpose computer
c. Portable computer d. Super computer
e. None of these

 

Ans: b. Special purpose computer

 

Q20. Which of the following refers to the fastest, biggest
and most expensive computers?
a. Notebook b. Personal computer
c. Laptops d. Super computer
e. PDAs SBI Clerk 2011

 

Ans: d. Super computer

 


 

1       2       3       4       5       6       7       8     

 


Next Page

Back

DEAR READERS IF YOU FIND ANY ERROR/TYPING MISTAKE PLEASE LET ME KNOW IN THE COMMENT SECTION OR E-MAIL: [email protected]

 
Read More Sections of Fundamental of Computer

Each section contains maximum 80 Questions. To practice more questions visit other sections.
Fundamental of Computer Section-1 Fundamental of Computer Section-2
Fundamental of Computer Section-3 Fundamental of Computer Section-4
Fundamental of Computer Section-5 Fundamental of Computer Section-6
Fundamental of Computer Section-7 Fundamental of Computer Section-8
Fundamental of Computer Section-9 Fundamental of Computer Section-10
Fundamental of Computer Section-11 Fundamental of Computer Section-12

 

READ MORE MCQ OF: ( HINDI )
Indian History Indian Polity
Indian Geography Indian Economy
General Science General knowledge

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *