Section-1   Section-2    Section-3    Section-4 

Section-5   Section-6   Section-7   Section-8 

Section-9   Section-10   Section-11  Section-12 

 

Fundamental of Computer MCQ


1. A micro computer can be defined as

a. a small, low-cost digital computer.           

b. which consists of a microprocessor

c. a storage unit and input/output channel   

d. All of the above 

 

Ans. d. All of the above 

 


2. This type of computer(s) is/are the least powerful, yet the most widely used and fastest-growing computer.

a. Mainframe computers                                      b. Super computers

c. Micro computers                                               d. All of these 

IBPS RRB Clerk 2012

 

Ans. c. Micro computers 
     

 


3. Processing capacity of micro computer is ……… per second.

a. one lac                                                              b. two lac

c. four lac                                                              d. five lac e. None of these

BOB Clerk 2009

 

Ans. a. one lac 

 


4. A micro computer is a small, relatively inexpensive computer with a microprocessor. Which is the first micro computer?

a. Z2                                                                       b. Titan-1

c. MARK-B                                                              d. Altair 

Allahabad Bank Assistant 2008

 

Ans. d. Altair 

 


5. A desktop computer is also known as

a. palmtop                                                                b. PC

c. laptop                                                                   d. mainframe

Union Bank Clerk 2010

 

Ans. b. PC

 


6. A personal computer is

a. MC                                                                       b. SC

c. PC                                                                        d. YC

Syndicate Bank Clerk 2010

 

Ans. c. PC 

 


7. Example(s) of manufacturers of personal computer/laptop is/are

a. Apple                                                                     b. IBM

c. Dell                                                                        d. All of these 

 

Ans. d. All of these  

 


8. Computers that are portable and convenient for users who travel, are known as

a. super computer                                                      b. laptops

c. minicomputer                                                          d. file servers 

PNB Clerk 2010

 

Ans. b. laptops 

 


9. A portable computer

a. has low memory

b. is the computer that is used only by business people

c. is compact and lightweight enough to be transported from place to place

d. Either (a) or (b) 

 

Ans. c. is compact and lightweight enough to be transported from place to place 

 


10. What are ‘Laptops’?

a. Computers used in clinical laboratories

b. A computer manufactured by compaq

c. A computer having voice recognition system

d. Lightweight computers, small enough to fit in a small suitcase

 

Ans. d. Lightweight computers, small enough to fit in a small suitcase 

 


 

1       2       3       4       5       6       7       8     

 


Next Page

DEAR READERS IF YOU FIND ANY ERROR/TYPING MISTAKE PLEASE LET ME KNOW IN THE COMMENT SECTION OR E-MAIL: [email protected]

 
Read More Sections of Fundamental of Computer

Each section contains maximum 80 Questions. To practice more questions visit other sections.
Fundamental of Computer Section-1 Fundamental of Computer Section-2
Fundamental of Computer Section-3 Fundamental of Computer Section-4
Fundamental of Computer Section-5 Fundamental of Computer Section-6
Fundamental of Computer Section-7 Fundamental of Computer Section-8
Fundamental of Computer Section-9 Fundamental of Computer Section-10
Fundamental of Computer Section-11 Fundamental of Computer Section-12

 

READ MORE MCQ OF: ( HINDI )
Indian History Indian Polity
Indian Geography Indian Economy
General Science General knowledge

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *