SECTION-1


Fundamental of Computer MCQ

 


21. Napier’s Bones performs

a. addition and subtraction

b. multiplication and division

c. only addition

d. Both (a) and (b)

 

Ans: b. multiplication and division

 


22. Computer’s basic architecture was developed by

a. John Von Neumann

b. Charles Babbage

c. Blaise Pascal

d. Jordan Murn

 

Ans:  a. John Von Neumann

 


23. In which year slide rule was developed?

a. 1694

b. 1801

c. 1620

d. 1617

 

Ans: c. 1620

 


24. Slide rule is also known as ………… in United States.

a. scale

b. calculator

c. slipstick

d. input

 

Ans: c. slipstick

 


25. Pascaline is also known as

a. mechanical machine

b. adding machine

c. division machine

d. difference machine

BOB Assistant 2009

 

Ans: b. adding machine

 


26. Who described the feature ‘Read one card at a time’ of tabulating machine?

a. John Von Newmann

b. Howard Aiken

c. Herman Hollerith

d. Eckert and JW Mauchly

 

Ans: c. Herman Hollerith

 


27. ……… was the first electronic/electric programmable computing device.

a. Engima

b. ENIAC

c. Colossus

d. Bombesm

 

Ans: c. Colossus

 


28. In 17th century, who was developed mechanical devices that could perform addition, subtraction, multiplication, division and square roots?

a. Napier

b. Babbage

c. Pascal

d. Leibniz

 

Ans: d. Leibniz

 


29. ……… was the first digital mechanical calculator, which was designed to perform addition, subtraction, multiplication and division. It can also extract square root by a series of repeated addition.

a. Punch card system

b. Pascaline

c. Stepped reckoner

d. ABC computer

 

Ans: c. Stepped reckoner

 


30. The first mass-produced mechanical calculating device was

a. Pascaline

b. Arithmometer

c. Punch card

d. MARK-I

 

Ans: b. Arithmometer

 


 

1       2       3       4       5             7       8     

 


Next Page

Back

DEAR READERS IF YOU FIND ANY ERROR/TYPING MISTAKE PLEASE LET ME KNOW IN THE COMMENT SECTION OR E-MAIL: [email protected]

 
Read More Sections of Fundamental of Computer

Each section contains maximum 80 Questions. To practice more questions visit other sections.


READ MORE MCQ OF:


Indian History

Indian Polity

Indian Geography

Indian Economy

General Science

General knowledge


 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *