SECTION-3


Fundamental of Computer MCQ

 


Q71. Which of the following is the fastest type of computer?
a. Laptop

b. Notebook
c. Personal computer

d. Super computer

IBPS Clerk 2011

 

Ans: d. Super computer

 

 

Q72. The first super computer was installed at Los Alamos National Laboratory of USA and was introduced in 1976. What was its name?
a. Altair

b. Cray-1
c. Z1

d. Tital-1
e. None of these

 

SBI Clerk 2009

 

Ans: b. Cray-1

Q73. PARAM is an example of
a. super computer

b. PC
c. laptop

d. PDA

LIC Assistant 2009

 

Ans: a. super computer

Q74. China built the fastest super computer of the world leaving behind that of the US. What is the name given to the fastest super computer of the world?
a. Titan b. Altair
c. Tianhe-2 d. Titan-1
e. None of these

 

Ans: c. Tianhe-2

 

Q75. To access a mainframe or super computer, users
often use a
a. terminal b. node
c. desktop d. handheld
e. None of these

SBI Clerk 2008

 

Ans: a. terminal

Q76. Choose the odd one out.
a. Micro computer b. Mini computer
c. Super computer d. Digital computer
 IBPS Clerk 2011

 

Ans: d. Digital computer

 

Q77. In ……… computers, computation is carried out with
physical quantities such as voltage, length, current,
temperature, etc.
a. digital b. analog
c. hybrid d. micro computer
e. mainframe computer PNB Assistant 2012

 

Ans: b. analog

Q78. The main feature of analog computer is that they are
very fast in operation as all the calculations are done in
a. serial mode b. parallel mode
c. randomly d. Both (b) and (c)
e. None of these

 

Ans: b. parallel mode

 

Q79. The accuracy of analog computer is very
a. high b. low
c. medium d. good
e. None of these

 

Ans: b. low

 

Q80. Digital computers use a ……… system to encode data
and programs.
a. semiconductor b. decimal
c. binary d. RAM
e. ROM Allahabad Bank Clerk 2010

 

Ans: c. binary

 

 


 

1       2       3       4       5       6       7       8     

 


Go to Section-4

Back

DEAR READERS IF YOU FIND ANY ERROR/TYPING MISTAKE PLEASE LET ME KNOW IN THE COMMENT SECTION OR E-MAIL: [email protected]

 
Read More Sections of Fundamental of Computer

Each section contains maximum 80 Questions. To practice more questions visit other sections.
Fundamental of Computer Section-1 Fundamental of Computer Section-2
Fundamental of Computer Section-3 Fundamental of Computer Section-4
Fundamental of Computer Section-5 Fundamental of Computer Section-6
Fundamental of Computer Section-7 Fundamental of Computer Section-8
Fundamental of Computer Section-9 Fundamental of Computer Section-10
Fundamental of Computer Section-11 Fundamental of Computer Section-12

 

READ MORE MCQ OF: ( HINDI )
Indian History Indian Polity
Indian Geography Indian Economy
General Science General knowledge

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *