SECTION-3


Fundamental of Computer MCQ

 


Q61. Which of the following is the smallest computer?
a. Notebook

b. Laptop
c. Desktop

d. Workstation

SBI Clerk 2011

Ans: a. Notebook

 


Q62. A ……… computer (also referred to as a laptop), is a small, lightweight personal computer that incorporates the screen, the keyboard, storage and processing components into a single portable unit.
a. notebook

b. journal
c. diary

d. briefcase

SBI PO 2010

Ans: a. notebook

 


Q63. Which of the following can be considered as portable computer?
a. Mini computer

b. Mainframe computer
c. Desktop

d. PDA

SBI Clerk 2012

Ans: d. PDA

 


Q64. A personal computer design to meet the computing needs of a(n)
a. individual

b. department
c. company

d. city

SBI Assoociates Clerk 2011

Ans: a. individual

 


Q65. A mini computer defined as
a. a small digital computer, which normally is able to process and store data more than microcomputer
b. computer which does not consist hard disk
c. the special purpose computer
d. All of the above

Ans: a. a small digital computer, which normally is able to process and store data more than microcomputer

 


Q66. Mini computers are the
a. multi-user system
b. multi-processor system
c. single-user system
d. single-processes system

Ans: a. multi-user system

 


Q67. Characteristic(s) of mini computer is/are
a. real time controls
b. high performance workstation
c. special purpose system
d. Both (a) and (b)

Ans: d. Both (a) and (b)

 


Q68. Which was the world’s first mini computer?
a. PDP-I

b. IBM System/36
c. PDP-II

d. VAX 11/780

Ans: a. PDP-I

 


Q69. Example(s) of mini computer is/are
a. PDP 101

b. IBM’s ES000
c. VAX 7500

d. All of these

Ans: c. VAX 7500

 


Q70. Multi-user systems provided cost savings for small business because they use a single processing unit to link several is called …………….. .
a. personal computers

b. workstations
c. dumb terminals

d. mainframe

PNB Assistant 2010

Ans: c. dumb terminals

 


 

1       2       3       4       5       6       7       8     

 


Next Page

Back

DEAR READERS IF YOU FIND ANY ERROR/TYPING MISTAKE PLEASE LET ME KNOW IN THE COMMENT SECTION OR E-MAIL: [email protected]

 
Read More Sections of Fundamental of Computer

Each section contains maximum 80 Questions. To practice more questions visit other sections.
Fundamental of Computer Section-1 Fundamental of Computer Section-2
Fundamental of Computer Section-3 Fundamental of Computer Section-4
Fundamental of Computer Section-5 Fundamental of Computer Section-6
Fundamental of Computer Section-7 Fundamental of Computer Section-8
Fundamental of Computer Section-9 Fundamental of Computer Section-10
Fundamental of Computer Section-11 Fundamental of Computer Section-12

 

READ MORE MCQ OF: ( HINDI )
Indian History Indian Polity
Indian Geography Indian Economy
General Science General knowledge

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *