fundamental of computer and information technology mcq

Section-1   Section-2    Section-3    Section-4 

Section-5   Section-6   Section-7   Section-8 

Section-9   Section-10   Section-11  Section-12 

 


fundamental of computer and information technology mcqFundamental of Computer MCQ


Q1. Which of the following devices is used in the first generation computer?

a. Integrated circuit                                           b. Processor

c. Microprocessor                                             d. Vacuum tube 

 

SBI Clerk 2012

 

Ans. d. Vacuum tube 

 


Q2. The first generation computers could do

a. multi-tasking                                                   b. networking

c. batch processing                                            d. multi-tabulation 

 

Allahabad Bank 2010

 

Ans. c. batch processing 

 


Q3. Computers built before the first generation of computers were

a. mechanical                                                      b. electro-mechanical

c. electrical                                                          d. All of these 

 

SBI PO 2011

 

Ans.b. electro-mechanical  

 


Q4. Which of the following computer belongs to the first generation?

a. UNIVAC                                                         b. Abacus

c. IBM 701                                                         d. Both (a) and (c) 

 

Ans. d. Both (a) and (c) 

 


Q5. The first computer was programmed using

a. Assembly language                                      b. Machine language

c. Source code                                                 d. Object code

 

SBI Clerk 2007

 

Ans. b. Machine language 

 


Q6. The first electronic digital computer contained?

a. Electronic valves                                          b. Vacuum tubes

c. Transistors                                                    d. Semiconductor memory 

 

SBI PO 2008

 

Ans. a. Electronic valves 

 


Q7. The major difference between the approach to the fifth generation from the earlier four generations is in……..

a. the basic logical structure                           b. design of CPU

c. design of memory                                       d. All of these 

 

Ans. d. All of these 

 


Q8. Who has made transistors?

a. John William                                                 b. Walter Hang

c. John Miton                                                    d. John Bardeen

 

SBI Clerk 2008

 

Ans. d. John Bardeen  

 


Q9. In second generation, which type of memory was used to store data?

a. Paper tapes                                                     b. Magnetic drum

c. Magnetic core                                                  d. Magnetic tape 

 

IBPS RRB 2011

 

Ans. c. Magnetic core   

 


Q10. Speed of second generation computers was in

a. nano seconds                                                  b. milli seconds

c. micro seconds                                                 d. pico seconds 

 

Ans. c. micro seconds 

 


 

1       2       3       4       5       6             8     

 


Next Page

DEAR READERS IF YOU FIND ANY ERROR/TYPING MISTAKE PLEASE LET ME KNOW IN THE COMMENT SECTION OR E-MAIL: [email protected]

fundamental of computer and information technology mcq
Read More Sections of Fundamental of Computer

Each section contains maximum 80 Questions. To practice more questions visit other sections.

Fundamental of Computer Section-1 Fundamental of Computer Section-2
Fundamental of Computer Section-3 Fundamental of Computer Section-4
Fundamental of Computer Section-5 Fundamental of Computer Section-6
Fundamental of Computer Section-7 Fundamental of Computer Section-8
Fundamental of Computer Section-9 Fundamental of Computer Section-10
Fundamental of Computer Section-11 Fundamental of Computer Section-12

READ MORE MCQ OF:


Indian History Indian Polity
Indian Geography Indian Economy
General Science General knowledge

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *