SECTION-1


Fundamental of Computer MCQ

 


Q11. Which of the following is single user computer with many features and good processing power?

a. Workstation

b. Minicomputer

c. Microcomputer

d. Supercomputer

 

Ans: a. Workstation

 


Q12. ……… processing is used in mainframe computer.

a. Batch

b. Parallel

c. Serial

d. Toggle

LIC Assistant 2009

 

Ans: a. Batch

 


Q13. Smaller and less expensive PC-based servers are replacing ……… in many businesses.

a. super computers

b. clients

c. laptops

d. mainframe

 

Ans: d. mainframe

 


Q14. ……… are specially designed computers that perform complex calculations extremely rapidly.

a. Servers

b. Super computers

c. Laptops

d. Mainframes

PNB Clerk 2010

 

Ans: b. Super computers

 


Q15. Which of the following is the most powerful type of computer?

a. Super micro computer

b. Super conductor

c. Micro computer

d. Super computer

IBPS RRB Assistant 2011

 

Ans: d. Super computer

 


Q16. Number crunchier is the informal name for

a. mini computer

b. super computer

c. micro computer

d. mainframe computer

IBPS Clerk 2012

 

Ans: b. super computer

 


Q17. A computer falls into the ……… category if it is, at the time of construction, one of the fastest computers in the world.

a. mini computer

b. super computer

c. micro computer

d. mainframe

Allahabad Bank Clerk 2010

 

Ans: b. super computer

 


Q18. Which of the following computer is used in the weather forecasting?

a. Notebook computers

b. Super computers

c. Tablet

d. Micro computers

 

Ans: b. Super computers

 


Q19. Which organisation developed a SAGA-220 super computer in 2011?

a. C-DAC

b. ISRO

c. FCC

d. BARC

 

Ans: b. ISRO

 


Q20. A computer intensive problem runs on a

a. server

b. mainframe

c. super computer

d. super PC

Allahabad Bank PO 2010

 

Ans: c. super computer

 


 

1       2       3       4       5       6       7       8     

 


Next Page

Back

DEAR READERS IF YOU FIND ANY ERROR/TYPING MISTAKE PLEASE LET ME KNOW IN THE COMMENT SECTION OR E-MAIL: [email protected]

 
Read More Sections of Fundamental of Computer

Each section contains maximum 80 Questions. To practice more questions visit other sections.


READ MORE MCQ OF:


Indian History

Indian Polity

Indian Geography

Indian Economy

General Science

General knowledge


 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *