Fundamental of computer mcq

SECTION-2


Fundamental of computer mcqFundamental of Computer MCQ

 


Q51. Data processing cycle contains

a. input cycle and output cycle
b. input cycle, output cycle and processing cycle
c. output cycle and processing cycle
d. data mining and refining cycle

 

BOB PO 2009, UCO Bank PO 2011

 

Ans: b. input cycle, output cycle and processing cycle

 


Q52. Which one of the following is not a data processing functions of a computer?

a. Gathering data
b. Processing data into information
c. Analysing the data or information
d. Storing the data or information

 

SBI Clerk 2010;Allahabad Bank Clerk 2009

 

Ans: c. Analysing the data or information

Q53. The I/O processor has a direct access to ……… and contains a number of independent data channels. a. main memory

b. secondary memory
c. cache
d. flash memory
d. None of these

 

Ans: a. main memory

 


Q54. Conversion of computer generated result into human acceptable form is a function of

a. CPU
b. input interface
c. output interface
d. RAM

 

PNB PO 2010, UCO Bank Clerk 2009

 

Ans: c. output interface

 


Q55. Interface for electronic circuit is used to interconnect I/O devices to a computer’s CPU or

a. ALU
b. memory
c. buffer
d. register

 

Ans: b. memory

 


Q56. Personal computers use a number of chips mounted on a main circuit board. What is the common name for such boards?

a. Daughterboard
b. Motherboard
c. Broadboard
d. None of these

 

SSC CHSL 2009

 

Ans: b. Motherboard

 

Q57. Computers that control processes and accept data in a continuous

a. data traffic pattern
b. data highway
c. infinite loop
d. feedback loop

 

IBPS PO 2012

Ans: d. feedback loop

 

Q58. The system unit of a personal computer typically contains all of the following except

a. microprocessor
b. disk controller
c. serial interface
d. modem

 

Ans: d. modem

 


Q59. A modern electronic-computer is a machine that is meant for

a. doing quick mathematical calculations
b. input, storage, manipulation, calculations
c. electronic data processing
d. All of the above

 

Ans: d. All of the above

 


Q60. The brain of any computer system is

a. ALU
b. memory
c. CPU
d. control unit

 

SBI Clerk 2010;Allahabad Bank Clerk 2011

 

Ans: c. CPU

 


 

1       2        3      4       5       6       7       8     

 


Next Page

BACK

DEAR READERS IF YOU FIND ANY ERROR/TYPING MISTAKE PLEASE LET ME KNOW IN THE COMMENT SECTION OR E-MAIL: [email protected]

 
Read More Sections of Fundamental of Computer

Each section contains maximum 80 Questions. To practice more questions visit other sections.

Fundamental of Computer Section-1 Fundamental of Computer Section-2
Fundamental of Computer Section-3 Fundamental of Computer Section-4
Fundamental of Computer Section-5 Fundamental of Computer Section-6
Fundamental of Computer Section-7 Fundamental of Computer Section-8
Fundamental of Computer Section-9 Fundamental of Computer Section-10
Fundamental of Computer Section-11 Fundamental of Computer Section-12

READ MORE MCQ OF:


Indian History Indian Polity
Indian Geography Indian Economy
General Science General knowledge

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *