Fundamental of computer mcq

SECTION-2


Fundamental of computer mcqFundamental of Computer MCQ

 


11. Choose the incorrect statement about micro computers, mini computers, etc.

a. A micro computer can be placed on a single silicon chip
b. A mini computer can have more processing capability than a mainframe model
c. A micro computer chip performs the arithmetic logic and control functions of a micro computer
d. Most micros use rigid disk storage devices rather than floppy disk drive

 

Ans: d. Most micros use rigid disk storage devices rather than floppy disk drive

 


12. The proper definition of a modern digital computer is

a. an electronic automated machine that can solve problems involving words and numbers
b. a more sophistic and modified electronic pocket calculator
c. any machine that can perform mathematical operations
d. a machine that works on binary code

 

SBI PO 2010

 

Ans: d. a machine that works on binary code

 


13. Computer systems are comprised of

a. hardware, programs, information, people and networks
b. hardware, software, procedure, networks and people
c. hardware, programs, information, people and procedure
d. hardware, programs, processors, procedures, networks and people

UCO Bank PO 2011

 

Ans: c. hardware, programs, information, people and procedure

 


14. Which of the following is true about the ENIAC?

a. It was an electromechanical computer
b. It was the first stored program electronic digital computer
c. It was developed by Charles Babbage
d. It used vacuum tubes in place of electromagnetic relays

 

Ans: d. It used vacuum tubes in place of electromagnetic relays

 


15. The first electronic general purpose digital computer built by Mauchly and Eckert called ENIAC did not work on the stored program concept. How many numbers could it store in its internal memory?

a. 100

b. 20
c. 40

d. 80

 

Ans: b. 20

 


16. In which year, Charles Babbage invented the computer and what was the name of his computer?

a. 1823, Analytical Engine

b. 1769, Binary Engine
c. 1849, Tuning Engine

d. 1799, Joining Engine

 

BANK PO 2010

 

Ans: a. 1823, Analytical Engine

 


17. The four major components used in Babbage’s analytical engine were input and output devices, an arithmetic unit and a

a. program

b. data

c. memory

d. instruction

 

SBI Clerk 2008

 

Ans: c. memory

 

18. The most important advantage of an IC is its

a. easy replacement in case of circuit failure
b. extremely high reliability
c. reduced cost
d. lower power consumption

 

Ans: b. extremely high reliability

 


19. Which of the following is the correct sequence of largest to smallest unit of speed of computer?

a. Millisecond < Nanosecond < Microsecond < Second< Picosecond
b. Nanosecond < Millisecond < Second < Picosecond< Microsecond
c. Second > Millisecond > Microsecond > Nanosecond> Picosecond
d. Second < Microsecond < Nanosecond < Millisecond< Picosecond

 

IBPS Clerk 2012

 

Ans: c. Second > Millisecond > Microsecond > Nanosecond> Picosecond

 


20. Which of the following is not the characteristic of difference engine?

a. To stored the program in the form of ‘pegs’
b. Used horizontal rods represent the ones, tens, hundreds
c. First general purpose computer
d. Used ‘curve plotter’ for output

 

BANK PO 2010

 

Ans: b. Used horizontal rods represent the ones, tens, hundreds

 


 

1       2       3       4       5       6             8     

 


Next Page

BACK

DEAR READERS IF YOU FIND ANY ERROR/TYPING MISTAKE PLEASE LET ME KNOW IN THE COMMENT SECTION OR E-MAIL: [email protected]

 
Read More Sections of Fundamental of Computer

Each section contains maximum 80 Questions. To practice more questions visit other sections.

Fundamental of Computer Section-1 Fundamental of Computer Section-2
Fundamental of Computer Section-3 Fundamental of Computer Section-4
Fundamental of Computer Section-5 Fundamental of Computer Section-6
Fundamental of Computer Section-7 Fundamental of Computer Section-8
Fundamental of Computer Section-9 Fundamental of Computer Section-10
Fundamental of Computer Section-11 Fundamental of Computer Section-12

READ MORE MCQ OF:


Indian History Indian Polity
Indian Geography Indian Economy
General Science General knowledge

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *