Section-1   Section-2    Section-3    Section-4 

Section-5   Section-6   Section-7   Section-8 

Section-9   Section-10   Section-11  Section-12 

 

Fundamental of Computer MCQ


Q1. A computer is a/an ……… device.

a. calculating                                           b. electronic

c. electrical                                              d. All of these

SBI Clerk 2007; Allahabad Bank Assistant 2010

 

Ans: b. electronic

 


Q2. An electronic device, operating under the control of instructions that can accept and process the data, produce output and store the results for future use.

a. Input                                                   b. Computer

c. Software                                             d. Hardware

SBI Clerk 2011

 

Ans: b. Computer 

 


Q3. Input, output and processing devices grouped together present a(n)……….

a. mobile device                                    b. information processing system

c. circuit board                                       d. computer system 

SBI Clerk 2009

 

Ans: d. computer system 

 


Q4. Computer derives its name from the word ……… which means calculation.

a. computare                                         b. calcite

c. calculator                                           d. Both (a) and (b)

BANK Clerk 2008

 

Ans: a. computare   

 


Q5. From which language the word ‘computare’ is derived?

a. English                                               b. Latin

c. Greek                                                 d. Roman 

SBI PO 2011

 

Ans: b. Latin 

 


Q6. A computer consists of

a. a central processing unit                    b. a memory

c. input and output units                         d. All of the above

 Allahabad Bank Clerk 2009

 

Ans: d. All of the above 

 


Q7. Computer gathers data, which means that they allow users to ……… data.

a. present                                             b. input

c. output                                               d. store

BANK Clerk 2010

 

Ans: b. input 

 


Q8. ……… is processed by the computer into information.

a. Numbers                                          b. Processor

c. Input                                                 d. Data 

SBI Clerk 2011; Allahabad Bank Clerk 2008

 

Ans: d. Data  

 


Q9. Computer is a device which processes or transforms data into useful

a. program                                           b. information

c. input                                                 d. instruction 

SBI Clerk 2009

 

Ans: b. information 

 


10. Processed data is retrieved from computer with the help of a ……… device.

a. input                                                 b. output

c. CPU                                                 d. memory

 

Ans: b. output 

 


 

1       2       3       4       5       6       7       8     

 


Next Page

DEAR READERS IF YOU FIND ANY ERROR/TYPING MISTAKE PLEASE LET ME KNOW IN THE COMMENT SECTION OR E-MAIL: [email protected]

 
Read More Sections of Fundamental of Computer

Each section contains maximum 80 Questions. To practice more questions visit other sections.

READ MORE MCQ OF:


Indian History

Indian Polity

Indian Geography

Indian Economy

General Science

General knowledge


 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *