SECTION-2

COMPRESSORS, GAS TURBINES AND JET ENGINES MCQ

 

Q41. Fighter bombers use following type of engine

(a) turbo-jet

(b) turbo-propeller

(c) rocket

(d) ram-jet 

Ans:(a) turbo-jet

Q42. The following property is most important for material used for gas turbine blade

(a) toughness

(b) fatigue

(c) creep

(d) corrosion resistance

Ans: (c) creep

Q43. Air-fuel ratio in a jet engine will be of the order of

(a) 10: 1

(b) 15: 1

(c) 20 : 1

(d) 60 : 1

Ans: (d) 60 : 1

Q44. The specific output per kg mass flow rate of a gas turbine (having fixed efficiencies of compressor and turbine and fixed higher and lower temperature) with increase in pressure ratio will

(a) increase first at fast rate and then slow

(b) increase first at slow rate and then fast

(c) decrease continuously

(d) first increase, reach maximum and then decrease

Ans: (d) first increase, reach maximum and then decrease

Q45. Gas turbine cycle with regenerator

(a) increases thermal efficiency

(b) allows high compression ratio

(c) decreases heat loss is exhaust

(d) allows operation at very high altitudes

Ans: (a) increases thermal efficiency

 

Q46. For standby and peak load, the most useful plant is

(a) steam plant 
(b) I.C. engine plant 
(c) gas turbine plant 
(d) diesel plant.

Ans:(c) gas turbine plant

 

Q47. Gas turbine can be applied to an aircraft for

(a) screw propulsion only 
(b) jet propulsion only 
(c) both (a) and (b) 
(d) none of the above. 

Ans:(c) both (a) and (b)

 

Q48. At high altitudes, the efficiency of a screw propeller as compared to jet engine is

(a) more 
(b) less 
(c) same 
(d) none of the above.

Ans:(b) less

 

Q49. Choose the correct statement

(a) For minimum work on a compressor, the air should be taken from a source of high temperature air. 
(b) The performance of air compressor at high altitudes as compared to that at sea-level would be better. 
(c) Intercooling in multi-stage compressors is done to minimise the work of compression. 
(d) In a compressor, the cylinder clearance should be maximum.

Ans:(c) Intercooling in multi-stage compressors is done to minimise the work of compression.

 

Q50. For minimum work on a compressor, the air should be taken from

(a) source of high temperature air 
(b) source of low temperature air 
(c) atmosphere 
(d) none of the above.

Ans:(b) source of low temperature air

 

 

  2    3    4    5    6    7    8

Next Page

Back

DEAR READERS IF YOU FIND ANY ERROR/TYPING MISTAKE PLEASE LET ME KNOW IN THE COMMENT SECTIONS OR E-MAIL: [email protected]

 
Read More Sections of Compressors, Gas turbines and Jet Engines

Each section contains maximum 80 Questions. To practice more questions visit other sections.
 
Compressors, Gas turbines and Jet Engines – Section-1
 
Compressors, Gas turbines and Jet Engines – Section-2
 
Compressors, Gas turbines and Jet Engines – Section-3
 

 


Go to Home Page

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *