20 Nos. of Environment Engineering – water supply MCQ are given below:


Q1. The specific retention is least in

(a) coarse gravel

(b) sand

(c) clay

(d) silt

 

Ans: (a) coarse gravel


Q2. To determine the velocity of flow of ground water, the most commonly used non-empirical formula is

(a) Darcy’s formula

(b) Slichter’s formula

(c) Hazen’s formula

(d) Lacy’s formula

 

Ans: (a) Darcy’s formula


Q3. The location of a well is considered to be good, if it is suck into

(a) coarse gravel

(b) silt

(c) sand

(d) clay

 

Ans: (a) coarse gravel


Q4.  Water to the consumers may be supplied from

(a) rainy wells sunk to the water level

(b) infiltration well dug out on the banks of rivers

(c) infiltration galleries connected to sump well

(d) All of the above.

 

Ans: (a) rainy wells sunk to the water level


Q5. The most widely used tube well in India, is

(a) strainer well

(b) cavity well 

(d) perforated well

(c) slotted well

 

Ans: (a) strainer well


Q6. For insignificant effect on the water table as a thumb rule, the tube wells should be spaced as one in every

(a) 0.5 sq km

(b) 1.0 sq km 

(c) 1.5 sq km

(d) 2.0 sq km

 

Ans: (c) 1.5 sq km


Q7. “Shrouding” is provided

(a) Slotted type wells

(b) strainer wells

(c) cavity wells

(d) all the above

 

Ans: (a) Slotted type wells


Q8. Generally the maximum discharge from dugwell ranges

(a) 10 cu. m/hour

(b) 15 cu. m/hour

(c) 20 cu. m/hour

(d) 50 cu. m/hour

 

Ans: (c) 20 cu. m/hour


Q9. The maximum yield from a tube well is generally about

(a) 50 litres/sec 

(b) 30 litres/sec

(c) 20 litres/sec

(d) 10 litres/sec

 

Ans: (a) 50 litres/sec 


Q10. The suitable method for boring in hard rock, hard soil and boulder region is

(a) Percussion method

(b) rotary method

(c) core drilling

(d) jetting method

 

Ans: (a) Percussion method


Q11. Strainer type tube wells are considered unsuitable for

(a) coarse gravel

(b) fine sand strata

(c) clean gravel

(d) all the above

 

Ans: (b) fine sand strata


Q12. Per capita water demand is calculated in litres

(a) per person per day

(b) per person per month

(c) per person per year

(d) none of the above

 

Ans: (a) per person per day


Q13. Water demand of a city includes

(a) domestic water demand

(b) commercial and industrial demand

(c) fire and public-use demand

(d) all the above

 

Ans: (d) all the above


Q14. Under normal conditions, the average domestic consumption in India per person per day in litres is

(a) 105 

(b) 135

(c) 180

(d) 215

 

Ans: (b) 135


Q15. The total domestic consumption in a city as compared to total demand of the city is

(a) 20% 

(b) 30%

(c) 60%

(d) 75%

 

Ans: (c) 60%


Q16. Industrial and commercial water demand in a city as compared to total demand of the city is

(a) 10 to 15% 

(b) 15 to 20%

(c) 20 to 25%

(d) 30 to 40%

 

Ans: (c) 20 to 25%


Q17. As per norms, 45 litres of water per person per day is provided in case of

(a) hotels

(b) hospitals

(c) office buildings

(d) public places

 

Ans: (c) office buildings


Q18. In a city having population approximately as 8 lakhs, the per capita demand of water will be

(a) 200 to 250 litres

(b) 180 to 200 litres

(c) 160 to 180 litres

(d) 100 to 120 litres

 

Ans: (b) 180 to 200 litres


Q19. Per capita consumption will be higher if

(a) pressure in distribution system will be more

(b) quality of water will be good

(c) the living standard of people is higher

(d) all the above are correct

 

Ans: (d) all the above are correct


Q20. Per capita consumption is highest in

(a) schools

(b) hospitals

(c) offices

(d) factories

 

Ans: (b) hospitals

 


 

1

 


Back