SECTION-5

 

Section-1   Section-2   Section-3

Section-4   Section-5

  

ENGINEERING MECHANICS MCQ

 

Q1. The maximum frictional force which comes into play when a body just begins to slide over another surface is called
(a) limiting friction
(b) sliding friction
(c) rolling friction
(d) kinematic friction
Ans: (a) limiting friction

 

Q2. The co-efficient of friction depends upon
(a) nature of surfaces
(b) area of contact
(c) shape of the surfaces
(d) ail of the above.
Ans: (a) nature of surfaces

 

Q3. The C.G. of a plane lamina will not be at its geometrical centre in the case of a
(a) right angled triangle
(b) equilateral triangle
(c) square
(d) circle
Ans: (a) right angled triangle

 

Q4. The M.I. of hollow circular section about a central axis perpendicular to section as compared to its M.I. about horizontal axis is
(a) same
(b) double
(c) half
(d) four times
Ans:(b) double

 

Q5. In ideal machines
(a) mechanical advantage is greater than velocity ratio
(b) mechanical advantage is equal to velocity ratio
(c) mechanical advantage is less than velocity ratio
(d) mechanical advantage is unity
Ans: (b) mechanical advantage is equal to velocity ratio
Q6. The product of either force of couple with the arm of the couple is called
(a) Resultant couple
(b) Moment of the forces
(c) Resulting couple
(d) Moment of the couple
Ans: (d) Moment of the couple
Q7. The centre of gravity a T-section 100 mm × 150 mm × 50 mm from its bottom is
(a) 50 mm
(b) 75 mm
(c) 87.5 mm
(d) 125 mm
Ans: (c) 87.5 mm
Q8. A heavy string attached at two ends at same horizontal level and when central dip is very small approaches the following curve
(a) Circular arc
(b) Parabola
(c) Hyperbola
(d) Elliptical
Ans: (b) Parabola
Q9. According to Newton’s first law of motion,
(a) Everybody continues in its state of rest or of uniform motion, in a straight line, unless it is acted upon by some external force
(b) The rate of change of momentum is directly proportional to the impressed force, and takes place in the same direction, in which the force acts
(c) To every action, there is always an equal and opposite reaction
(d) None of the above
Ans: (a) Everybody continues in its state of rest or of uniform motion, in a straight line, unless it is acted upon by some external force

 

 

      1      

For More MCQ Please Comment Below

 

 

DEAR READERS IF YOU FIND ANY ERROR/TYPING MISTAKE PLEASE LET ME KNOW IN THE COMMENT SECTIONS OR E-MAIL: [email protected]

Read More Sections of Engineering Mechanics

Each section contains maximum 80 Questions. To practice more questions visit other sections.
 

Engineering Mechanics Objective Questions – Section-1

 

Engineering Mechanics Objective Questions – Section-2

 

Engineering Mechanics Objective Questions – Section-3

 

Engineering Mechanics Objective Questions – Section-4

 

Engineering Mechanics Objective Questions – Section-5
 

 


Go to Home Page

Leave a Reply