SECTION-4

 

Section-1   Section-2   Section-3

Section-4   Section-5

  

ENGINEERING MECHANICS MCQ

 

 

Q1. If rain is falling in the opposite direction of the movement of a pedestrian, he has to hold his umbrella
(a) more inclined when moving
(b) less inclined when moving
(c) more inclined when standing
(d) less inclined when standing
Ans:(d) less inclined when standing
Q2. Coulomb friction is the friction between
(a) bodies having relative motion
(b) two dry surfaces
(c) two lubricated surfaces
(d) solids and liquids
Ans: (a) bodies having relative motion
Q3. Dynamic friction as compared to static friction is
(a) same
(b) more
(c) less
(d) may be less of more depending on nature of surfaces and velocity
Ans: (c) less
Q4. If three forces acting in one plane upon a rigid body, keep it in equilibrium, then they must either
(a) meet in a point
(b) be all parallel
(c) at least two of them must meet
(d) all the above are correct
Ans: (d) all the above are correct
Q5. The necessary condition for forces to be in equilibrium is that these should be
(a) coplanar
(b) meet at one point ;
(c) both (a) and (b) above
(d) all be equal
Ans: (c) both (a) and (b) above
Q6. The unit of force in S.I. system of units is
(a) Dyne
(b) Kilogram
(c) Newton
(d) Watt
Ans: (c) Newton
Q7. The friction experienced by a body, when at rest, is known as
(a) Static friction
(b) Dynamic friction
(c) Limiting friction
(d) Coefficient of friction
Ans: (a) Static friction
Q8. The resultant of the two forces ‘P’ and ‘Q’ is ‘R’. If ‘Q’ is doubled, the new resultant is perpendicular to ‘P’. Then
(a) P = Q
(b) Q = R
(c) Q = 2R
(d) None of these
Ans: (b) Q = R
Q9. One kg force is equal to
(a) 7.8 N
(b) 8.9 N
(c) 9.8 N
(d) 12 N
Q10. The process of finding out the resultant force is called __________ of forces.
(a) Composition
(b) Resolution
(c) Decomposition
(d) None of these
Ans: (a) Composition
 

 

1          3      4      5             7       8

 

 

Next Page

DEAR READERS IF YOU FIND ANY ERROR/TYPING MISTAKE PLEASE LET ME KNOW IN THE COMMENT SECTIONS OR E-MAIL: [email protected]

Read More Sections of Engineering Mechanics

Each section contains maximum 80 Questions. To practice more questions visit other sections.
 

Engineering Mechanics Objective Questions – Section-1

 

Engineering Mechanics Objective Questions – Section-2

 

Engineering Mechanics Objective Questions – Section-3

 

Engineering Mechanics Objective Questions – Section-4

 

Engineering Mechanics Objective Questions – Section-5
 

 


Go to Home Page

Leave a Reply